Menu
Polens president Andrzej Duda (t.v.), Tysklands statsminister Olaf Scholz og den franske presidenten Emmanuel Macron (t.h.) møtte pressen før de gikk i møte i Berlin tirsdag. Foto: Thibault Camus / Pool / AP / NTB

Scholz: – Vil bevare freden i Europa

– Vi har et felles mål om å bevare freden i Europa, sa Tysklands statsminister Olaf Scholz før et møte med presidentene i Frankrike og Polen.

Av NTB | 08.02.2022 21:06:01

Krig og konflikter: Temaet for samtalene med Emmanuel Macron og Andrzej Duda i Berlin er Ukraina-krisen.

Vestlige land mener fortsatt det er fare for en russisk invasjon av Ukraina, selv om dette avvises av Russland. Scholz advarte tirsdag om vidtrekkende konsekvenser om russiske styrker går over grensa.

– Vi må finne en løsning for å unngå krig, sa Duda, som forsikret at han fortsatt tror dette er mulig.

Den polske presidenten sa at trusselen mot Ukraina er den verste krisen EU og Nato har stått overfor siden den kalde krigen.

Macron mener på sin side at en bestemt holdning og dialog med Russland er den eneste veien mot fred i Ukraina.

De siste dagene har Macron drevet et intenst skytteldiplomati i et forsøk på å roe ned situasjonen. Tidligere på dagen tirsdag var han i den ukrainske hovedstaden Kiev der han møtte president Volodymyr Zelenskyj.

Den ukrainske presidenten sa etterpå at han regner med å arrangere et toppmøte med Russland, Frankrike og Tyskland i løpet av kort tid.

Mandag hadde Macron et fem timer langt møte med Vladimir Putin i Moskva. Begge presidentene uttrykte håp om kompromisser som kan bidra til en løsning av Ukraina-krisen.

(©NTB)

Flere nyheter: