Menu
Tysklands statsminister Olaf Scholz sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP / NTB

Scholz: Ikke en aktuell problematikk at Ukraina skal bli Nato-medlem

Tysklands statsminister Olaf Scholz har mandag vært i Kiev for å delta i krisesamtaler. Han sier det ikke fins planer om at Ukraina skal bli Nato-medlem.

Av NTB | 14.02.2022 16:41:55

Krig og konflikter: – Derfor er det pussig å se at russiske myndigheter gjør noe som praktisk ikke står på agendaen til temaet for store politiske problemer, sa Scholz etter møtet.

Han var mandag i samtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, og samtalene tok sikte på å avverge en mulig russisk invasjon av Ukraina.

Etter det nesten to timer lange møtet sa Scholz at Tysklands økonomiske støtte til Ukraina de siste åtte årene har gjort landet mer motstandsdyktig og uavhengig av utenlandsk påvirkning.

Han har under møtet tilbudt Ukraina et nytt lån på 150 millioner euro.

Zelenskyj sa på sin side at Ukraina anser den planlagte gassledningen North Stream 2, som skal forsyne Europa med gass fra Russland gjennom Tyskland, som et «geopolitisk våpen».

– Vi har visse uenigheter i våre vurderinger av gassledningen, sa Zelenskyj.

Men Scholz sto fast ved at medlemskapet ikke er en del av de nåværende planene.

– Dette er den utfordringen vi faktisk står overfor. At noe som ikke er et problem i det hele tatt, blir gjort til et problem, sa han.

Samtalene foregikk bak lukkede dører.

Scholz reiser tirsdag videre til Moskva for samtaler med Russlands president Vladimir Putin.

– Jeg kan forsikre om at vi er fast bestemt på å fortsette med denne støtten, sa han.

Zelenskyj understreket også at et medlemskap i Nato vil sikre Ukrainas sikkerhet. Russland har i sine diplomatiske samtaler med Vesten krevd at et slikt medlemskap ikke finner sted.

(©NTB)

Flere nyheter: