Menu
Saudi-Arabias omstridte kronprins Mohammed bin Salman ankom onsdag Tyrkia, der han ble tatt imot av president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / NTB

Saudi-Arabias kronprins besøker Tyrkia

Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman ankom onsdag Tyrkia, der han ble tatt imot av president Recep Tayyip Erdogan.

Av NTB | 22.06.2022 16:31:08

Kuriosa og kjendiser: Forholdet mellom de to landene har vært anstrengt siden den saudiarabiske journalisten og regimekritikeren Jamal Khashoggi i 2018 ble lokket inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul, der en en dødsskvadron utsendt fra Riyadh drepte og parterte ham.

Amerikansk etterretning har konkludert med at drapet ble bestilt av kronprins Mohammed bin Salman, som er Saudi-Arabias de facto leder.

Besøket er et skritt på veien ut av internasjonal isolasjon for kronprinsen, som er på rundreise i Midtøsten og tidligere har besøkt Egypt og Jordan.

– Dette er kanskje det viktigste besøket fra en utenlandsk leder til Ankara på nesten et tiår, sier Tyrkia-spesialist Soner Cagaptay i Washington Institute.

Tyrkia står midt oppe i den verste økonomisk krisen på to tiår og håper på investeringer fra Saudi-Arabia og andre oljerike stater rundt Persiabukta.

Forhandlinger med De forente arabiske emirater resulterte i fjor i investeringsavtaler til en verdi av 100 milliarder kroner, og Tyrkia håper på det samme med Saudi-Arabia.

Biden omtalte landet som «en pariastat» etter drapet på Khashoggi. Kort tid etter at han tiltrådte som president, offentliggjorde han en CIA-rapport som anklaget kronprinsen for å stå bak.

Bidens forgjenger Donald Trump hadde et nært forhold til Mohammed bin Salman og sørget for at rapporten ikke ble offentliggjort.

Besøket blir også sett på som viktig for Erdogan, som besøkte Saudi-Arabia i april.

USAs president Joe Biden har gjort det klart at han ikke vil møte Mohammed bin Salman når han i neste uke skal besøke Saudi-Arabia.

(©NTB)

Flere nyheter: