reklame for smiaa
Menu
Den 59 år gamle saudiarabiske journalisten og skribenten Jamal Khashoggi ble drept i konsulatet i Istanbul. Arkivfoto: Hasan Jamali / AP / NTB scanpix

Saudi-Arabia opphever dødsdommer for Khashoggi-drapet

En domstol i Saudi-Arabia har omgjort dødsdommene til fem personer som er funnet skyldig i drapet på Jamal Khashoggi. De dømmes til 20 års fengsel.

Av NTB | 07.09.2020 17:23:15

Kriminalitet og rettsvesen: Tre andre er dømt til fengselsstraffer på mellom sju og ti år, opplyser kongedømmets øverste påtalemyndighet ifølge statlige medier.

Den regimekritiske saudiarabiske journalisten ble drept etter at han gikk inn i hjemlandets konsulat i Istanbul 2. oktober 2018.

Ingen av de åtte som sto tiltalt i saken, er navngitt etter det som beskrives som en endelig rettsavgjørelse. Dødsdommene fra desember i fjor ble erstattet av fengselsstraffer etter at Khashoggis sønn i vår sa at familien har tilgitt dem som drepte faren.

Sønnen bor i Saudi-Arabia og har fått økonomisk kompensasjon fra hoffet etter drapet på faren.

Også rettsprosessen i desember møtte kraftig kritikk fra menneskerettighetsgrupper etter at to av kronprins Mohammed bin Salmans øverste rådgivere ble frikjent.

Levningene av Khashoggi er aldri blitt funnet, og drapet vakte kraftige reaksjoner både i Tyrkia og ellers i verden. Amerikansk etterretning har konkludert med at drapet ble beordret av Saudi-Arabias kronprins, som er landets reelle leder. Det benekter myndighetene, som hevder at de saudiarabiske agentene som drepte Khashoggi, handlet på egen hånd.

Khashoggis ærend i konsulatet i Istanbul var å skaffe papirene han trengte for å gifte seg med sin forlovede, som ventet på ham utenfor. Inne i bygningen ble 59-åringen kvalt til døde og deretter partert av en gruppe på 15 agenter inne i konsulatet, ifølge tyrkiske myndigheter.

FNs spesialrapportør for menneskerettigheter fordømmer den såkalte benådningen som en «parodi på rettferdighet».

Før Khashoggi ble drept, hadde han skrevet kritiske artikler om Mohammed bin Salman for Washington Post. Han hadde bodd i eksil i USA i rundt ett år mens kronprinsen slo hardt ned på menneskerettighetsaktivister, skribenter og kritikere av Saudi-Arabias ødeleggende krig i Jemen.

(©NTB)

Flere nyheter: