reklame for smiaa
Menu
Saudi-Arabias kong Salman under et G20-møte via videolink i forrige måned. Selv om Saudi-Arabia er et eneveldig kongedømme, ligger mye av den politiske makten i praksis hos den kontroversielle kronprinsen Mohammed bin Salman, som har gjennomført en rekke reformer. Foto: SPA / AP / NTB scanpix

Saudi-Arabia avskaffer pisking

Myndighetene i Saudi-Arabia har avskaffet pisking som straffemetode, ifølge landets høyesterett.

Av NTB | 25.04.2020 10:47:23

Kriminalitet og rettsvesen: Domstolen opplyser at målet med endringen er at Saudi-Arabia skal opptre i tråd med internasjonale menneskerettighetsnormer.

Inntil nå har saudiarabiske domstoler kunnet idømme pisking som straff blant annet for drap og sex mellom personer som ikke er gift. Straffen har i noen tilfeller bestått av flere hundre piskeslag.

Heretter må domstolene velge mellom fengselsstraff, bøter eller samfunnsstraff – eller en kombinasjon av disse – i tilfeller der lovbryteren tidligere ville blitt pisket. Det går fram av en uttalelse fra høyesterett som nyhetsbyrået AFP fikk tilgang til lørdag.

– Avgjørelsen er en utvidelse av menneskerettsreformene iverksatt under ledelse av kong Salman og under direkte overoppsyn av kronprins Mohammed bin Salman, uttaler domstolen.

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch ser positivt på endringen, men mener den kommer i seneste laget.

– Dette burde vært gjort for mange år siden, sier Adam Coogle, visedirektør i organisasjonens avdeling for Midtøsten og Nord-Afrika.

184 mennesker ble henrettet i landet i fjor, ifølge Amnesty International. Dette var ny rekord i landet som er verdens største oljeeksportør, med en svært sentral rolle i internasjonale forhandlinger om størrelsen på verdens oljeproduksjon.

Saudi-Arabia har et ekstremt konservativt, ikke-demokratisk sunnimuslimsk regime og et rettsvesen basert på sharialover. Mye av den politiske makten ligger i praksis hos kronprins bin Salman, selv om landet formelt sett er et eneveldig kongedømme.

Kronprinsen har gjennomført en rekke reformer, men også fått omfattende kritikk, blant annet etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Også nyhetsbyrået Reuters og den britiske kringkasteren BBC har referert til et direktiv fra Saudi-Arabias høyesterett om at pisking skal avskaffes. Beslutningen skal ha blitt tatt tidligere denne måneden.

Selv om lovbrytere ikke lenger skal piskes, kan tyveri i Saudi-Arabia fortsatt straffes ved at domfeltes hånd kappes av. Alvorlige lovbrudd kan straffes med halshogging.

(©NTB)

Flere nyheter: