Menu
Saudi-Arabia åpner luftrommet for israelske fly. Avgjørelsen ses som et steg i retning av normalisering av relasjonen mellom landene, og er en seier for USA. President Joe Biden ankommer landet fredag. Foto: Amr Nabil / AP / NTB

Saudi-Arabia åpner luftrommet for israelske fly

Saudi-Arabia åpner luftrommet for alle flyselskaper som oppfyller kongerikets standarder, også israelske. Dermed ser det langvarige flyforbudet ut til å være historie. USA jubler.

Av NTB | 15.07.2022 03:20:43

Økonomi og næringsliv: Det ses som et viktig steg mot normalisering mellom de to landene, og skjer mens USAs president Joe Biden besøker regionen. Han var i Israel onsdag og torsdag, og lander i Saudi-Arabia fredag.

I en uttalelse på Twitter, få timer før Biden blir den første amerikanske presidenten som flyr direkte fra Israel til Saudi-Arabia, kunngjorde saudiske luftfartsmyndigheter at det er avgjort å «åpne kongerikets luftrom for alle flyselskaper som oppfyller myndighetens krav, for overflyging».

Nyheten blir godt mottatt av Israels samferdselsminister Merav Michaeli.

– Dette er et viktig steg som vil kutte flytidene betraktelig og senke prisene, sier Michaeli i en uttalelse.

Israel og Saudi-Arabia har de siste årene bygget sterkere men uformelle relasjoner over felles bekymring for Irans økende innflytelse i Midtøsten.

De siste årene har Saudi-Arabia latt fly mellom Israel og golfstatene passere gjennom sitt luftrom. Israels daværende statsminister Benjamin Netanyahu skal også ha fløyet til Saudi-Arabia for å møte kronprins Mohammed bin Salman i 2020.

Biden ønsker velkommen den «historiske avgjørelsen», heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

– Avgjørelsen er resultatet av presidentens iherdige og prinsipielle diplomatiske arbeid med Saudi-Arabia over mange måneder, som kulminerer med hans besøk i dag, sier Jake Sullivan, Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver, i uttalelsen.

Biden vil «ha mer å si om dette gjennombruddet senere i dag», heter det videre.

(©NTB)

Flere nyheter: