Menu
SAS-streiken er over. Partene kom til enighet natt til tirsdag. Foto: Annika Byrde / NTB

SAS-streiken er over etter 15 dager

SAS og pilotforeningene har kommet til enighet, og SAS-pilotenes streik blir med det avsluttet.

Av NTB | 18.07.2022 03:40:43

Økonomi og næringsliv: – Da har vi i natt nådd en enighet. Streiken er over. Vi kommer til å gjenoppta arbeidet i morgen, kunngjorde Martin Lindgren i den svenske pilotforeningen til pressen i 3.20-tiden natt til tirsdag.

Han og SAS’ forhandlingsleder Marianne Hernæs kom sammen med den etterlengtede nyheten utenfor Näringslivets Hus i Stockholm, der partene har forhandlet intenst i seks dager.

– Vi har etter lange, harde forhandlinger endelig fått en avtale, fortsatte Lindgren.

– Jeg er veldig glad for at vi endelig kan gå ut herfra med en signert avtale. Jeg er også glad på passasjerenes vegne at vi fra i morgen kan gjenoppta flygingene, sa Hernæs.

Om lag 900 piloter i Norge, Sverige og Danmark har streiket siden mandag 4. juli.

– Endelig kan vi gjenoppta vanlig drift og fly våre kunder på deres etterlengtede sommerferier, fortsetter han, og legger til en beklagelse til SAS’ kunder for problemene streiken har skapt.

Det er ventet at det vil ta noen dager før SAS’ flyginger er i normal drift igjen.

– Jeg har full forståelse for den situasjonen som vi har satt våre passasjerer i. Vi må bare sette en sluttstrek her og jobbe for å få tilliten tilbake, sa Hernæs til VG utenfor Näringslivets Hus.

De skriver at avtalen som er på plass med SAS sikrer at 450 piloter som ble oppsagt, nå er sikret gjenansettelse i selskapet.

Avtalen mellom SAS og pilotforeningene er på fem og et halvt år.

Også han retter en beklagelse til passasjerene som har blitt rammet av streiken.

– Vi håper vi kommer i gang med trafikken igjen så fort som mulig og får folk dit de skal.

– Når det er sagt, har jeg blandede følelser. Jeg er glad for at vi tok kampen for våre oppsagte, og den kampen føler jeg at vi har vunnet. Samtidig har prisen vært veldig høy, fortsetter Klokset.

Kjernen i konflikten har vært opprettelsen av to bemanningsselskaper. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 SAS-piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet. Disse skal overta fly og fylles med nye piloter.

SAS-pilotene mener selskapet med dette forsøkte å omgå sine forpliktelser til å hente de oppsagte pilotene tilbake igjen. SAS har på sin side avvist dette og ment at selskapet forholder seg til alle inngåtte avtaler.

– Jeg er glad for at vi nå er blitt enige med alle de fire pilotforeningene i SAS Scandinavia og at streiken er avsluttet, sier SAS-sjef Anko Van der Werff i en pressemelding fra selskapet.

– Det har vært en ekstraordinær og svært krevende forhandling, men vi har nå kommet fram til en avtaleløsning som vil få slutt på streiken, skriver Norske SAS-flygeres forening og Norsk Flygerforbund i en pressemelding.

– Jeg er veldig glad for at konflikten er avsluttet. Den har vart altfor lenge, og den har berørt altfor mange, sier Roger Klokset, leder for Norske SAS-flygeres forening, til pressen utenfor Näringslivets Hus.

Etter litt over en uke med streik og harde fronter ble partene enige om å gjenoppta forhandlingene. De møttes til nye samtaler i Stockholm fra og med onsdag 13. juli med bistand fra meklere.

Flere nyheter: