Menu
Flere SAS-fly kommer til å stå på bakken som følge av pilotstreiken. Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB

SAS-pilotene ut i streik – brudd i meklingen

Meklingen mellom SAS og pilotene førte ikke fram. Dermed går 900 piloter ut i streik.

Av NTB | 04.07.2022 12:31:19

Økonomi og næringsliv: – Dette er veldig dårlige nyheter for våre passasjerer, sa administrerende direktør i SAS Anko Van der Werff til pressen etter at meklingen ikke hadde ført fram.

– Dette var sommeren der alle så fram mot å reise igjen. Dette er veldig dårlige nyheter, gjentok han.

– Vi har nettopp vært gjennom en forferdelig pandemi, vi har mottatt mange penger fra skattebetalerne, og det er derfor skammelig at dette er måten pilotene betaler tilbake sjenerøsiteten og tålmodigheten som alle i landene har hatt med selskapet i løpet av denne tiden, sier van der Werff videre.

Ifølge VG kan hele 60 prosent av SAS-flygingene til og fra norske flyplasser fram til torsdag ryke. Det er 585 av 963 flyginger til og fra Norge.

I Norden vil rundt 45.000 reisende rammet hver dag, ifølge nyhetsbyrået TT.

Pilotforeningen ønsker en forsikring om at deres medlemmer får de nye arbeidsplassene.

Partene har meklet siden 13. juni og fristen har vært utsatt en rekke ganger. Lørdag ble fristen utsatt til mandag klokka 12. Nå er det klart at meklingen ikke førte fram og 900 piloter går ut i streik.

900 SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark går ut i streik dersom det ikke blir enighet. Og blir det streik fra mandag, vil det ramme flytrafikken til og fra Norge hardt.

Kjernen i konflikten er opprettelsen av to bemanningsselskaper. Da pandemien rammet, mistet rundt 560 piloter jobben. Samtidig ble datterselskapene SAS Link og SAS Connect opprettet. Disse skal overta fly og fylles med nye piloter.

Flere nyheter: