Menu
SAS innstiller 2.000 avganger som følge av koronautbruddet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

SAS innstiller tusenvis av avganger – krever avgiftslettelser

SAS innstiller 2.000 flyginger i mars som følge av koronautbruddet. Nå krever flyselskapet krisetiltak som avgiftslettelser.

Av NTB | 09.03.2020 21:32:51

Økonomi og næringsliv: Kanselleringene tilsvarer rundt 8 prosent av all trafikken til selskapet, opplyser selskapet til NRK.

– Nå er det viktig at norske myndigheter kommer på banen og ser hvilken situasjon flyselskapene står i, og ser på mulige tiltakspakker og avgiftslettelser, sier pressesjef i SAS John Eckhoff.

– Vi er i dialog med norske myndigheter for å se på hva som kan gjøres, blant annet reduksjoner i avgiftsnivået. Vi har både passasjeravgiften og vi har en CO2-avgift. Vi har også dette kompensasjonsregelverket i EU som noen bør se på, sier Eckhoff.

I fjor betalte SAS nærmere én milliard kroner i avgifter til staten, ifølge NRK.

Tirsdag vil han og statsminister Erna Solberg (H) presentere regjeringens foreløpige vurdering av de økonomiske konsekvensene av koronaviruset.

– Vi vurderer hvilke økonomiske tiltak som kan være målrettet, og i hvilket tempo disse eventuelt skal innfases, sier finansministeren.

Til NRK sier Sanner at regjeringen er åpen for å se på flypassasjeravgiften.

– Men vi må foreta vurderinger av hva som faktisk vil virke, understreker han.

– Ja, i SAS har vi medarbeidere som er smittet, og vi har medarbeidere i karantene. Dette er håndtert i tråd med helsemyndighetenes råd og anbefalinger, sier Eckhoff til Dagbladets Børsen.

SAS-pressesjefen ønsker imidlertid ikke å oppgi hvor mange det gjelder.

Også Norwegian har kansellert flere avganger som følge av koronaviruset, meldte selskapet før helgen. Blant dem er tre ukentlige flygninger mellom Oslo og den italienske storbyen Milano.

Han sier tiden vil vise om det blir flere kanselleringer enn de 2.000 som allerede er varslet.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) sier til NTB at regjeringen nå jobber på høygir og følger med på utsatte næringer.

Mandag ble det også kjent at flere SAS-ansatte er smittet av koronaviruset.

Flere nyheter: