reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
SAS får 1 million kroner i tvangsmulkt av Luftfartstilsynet for å ha for mange ubehandlede refusjonskrav. Foto: Vidar Ruud / NTB

SAS får én million kroner i bot av Luftfartstilsynet

SAS må betale 1 million kroner i tvangsmulkt for ikke å ha gjennomført nok refusjoner innenfor fristen i flypassasjerforordningen, melder Luftfartstilsynet.

Av NTB | 17.12.2020 13:38:02

Økonomi og næringsliv: I mange tilfeller dreier det seg om krav som er framsatt for mange måneder siden.

Fremdeles gjenstår det for stor restanse på refusjonskrav til SAS, og tvangsmulkten er utstedt basert på status per 1 desember. Det vil i januar igjen tas stilling til om flyselskapet har oppnådd tilstrekkelig med behandlede saker på utestående refusjoner, heter det i en pressemelding fra tilsynet.

Da kan det bli aktuelt å videreføre tvangsmulkten.

– Vi er klar over at flyselskapene har gjort en stor innsats med å betale tilbake krav, men vi mener at de burde vært i mål nå, ni måneder etter at covid-19-pandemien begynte å føre til kansellerte flyginger, sier luftfartsdirektør Lars Kobberstad.

Han understreker at forskuddsbetalinger til flyselskapene ved kjøp av flybilletter er penger som tilhører flypassasjerene fram til flyreisen faktisk er gjennomført, og ikke flyselskapene.

– Vi forutsetter at flyselskapene prioriterer å få behandlet alle saker så fort som mulig, slik at de igjen opererer i tråd med flypassasjerforordningen, som er et krav alle flyselskaper må rette seg etter, sier Kobberstad.

Luftfartstilsynet undersøker også andre flyselskaper som opererer i Norge, men det er SAS og Norwegian som har hatt klart størst volum av utestående refusjonskrav.

Norwegian oppfyller heller ikke i tilstrekkelig grad flypassasjerforordningen, men på grunn av rekonstruksjonsprosessen som flyselskapet er inne i, vil tilsynet foreløpig ikke fatte noe vedtak.

Tusenvis av flypassasjerer har ventet i lang tid på refusjon for kansellerte reiser, og Luftfartstilsynet varslet tidligere i høst at flyselskaper med for mange ubehandlede refusjonskrav kunne få tvangsmulkt.

(©NTB)

Flere nyheter: