Menu
Sjøfartsdirektoratet har gitt rederiet Boreal seilingsnekt etter sikkerhetsavvik. Nå ligger alle ferjene og hurtigbåtene til kai på ubestemt tid. Nordland fylkeskommune har satt krisestab. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Samtlige Boreal-ferjer til kai på grunn av sikkerhetsavvik

Sjøfartsdirektoratet har funnet sikkerhetsavvik hos rederiet Boreal. Alle ferjer og hurtigbåter ligger til kai, og passasjerer langs hele kysten er rammet.

Av NTB | 16.12.2020 18:53:02

Økonomi og næringsliv: – Vi har vært om bord på en tilleggsrevisjon i dag. På bakgrunn av denne har vi nå trukket tilbake sikkerhetsstyringsdokumentet, sier kommunikasjonsdirektør Dag Inge Aarhus i Sjøfartsdirektoratet til NTB.

Det betyr at det er funnet avvik i enkelte sikkerhetskriterier i henhold til internasjonale lover. Fartøyene må derfor nå ligge til kai på ubestemt tid.

Aarhus kan foreløpig ikke gå i detalj på hvilke avvik som er blitt avdekket, men sier at det på et generelt grunnlag kan omfatte alt fra overordnet drift, hendelser, mangel på redningsvester eller andre feil om bord.

– Vi ønsker jo ikke å holde tilbake fartøy lengre enn vi må, men vi har et ansvar med tanke på sikkerhet, sier Aarhus.

I Nordland er 14 ruter innstilt som følge av seilingsnekten. Fylkeskommunen satte onsdag krisestab som følge av situasjonen.

– Svært mange reisende er naturlig nok berørt, og det er ikke gitt at man kommer seg ut til øyene i dag, sier fylkesdirektør Odd Inge Bardal for transport og infrastruktur i en pressemelding.

– Hvis situasjonen drar ut i tid, snakker vi om en aldri så liten krise for oss ute i havgapet. Husk at vi har ingen andre muligheter til å komme oss fram og tilbake. Ingen ferger. Ingen bilvei, sier passasjer Einar Veimoen, som bor på Krøttøya, til avisen.

Han står nå fast i Harstad, mens kona befinner seg ute på Krøttøya.

– Hvis dette skal dra ut i tid, ser jeg mørkt på situasjonen, for vi har ikke tilgang til butikker eller andre hverdagsfasiliteter, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver Jon Kristian Fadnes sier at de har lagt fram en handlingsplan til Sjøfartsdirektoratet, og at selskapet nå avventer tilbakemelding på denne.

– Inntil handlingsplanen er godkjent, må rederiets fartøy ligge til kai. Vi beklager ulempen dette medfører for våre kunder og kommer med mer informasjon så fort dette foreligger, skriver Fadnes i en SMS til NTB.

Det var NRK som først omtalte saken.

Sjøfartsdirektoratet understreker at situasjonen er alvorlig, men at de håper på en snarlig løsning.

Onsdag ettermiddag sto det folk på kaia i Harstad som ikke kom seg ut til sine respektive øyer, skriver Harstad Tidende. På øyene ventet passasjerer som skulle andre veien.

Boreal har ferjer og hurtigbåter både i Møre og Romsdal, Nordland, Troms og Finnmark, Rogaland og Vestland. Til sammen 41 fartøy er berørt av seilingsnekten, opplyser selskapet til NTB.

Flere nyheter: