Menu
Visestyreleder Lee Jae-yong i Samsung Electronics er dømt til fengsel i 2,5 år. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB

Samsung-topp dømt til fengsel i korrupsjonsskandale

Samsung-arving Lee Jae-yong er i Sør-Korea dømt til fengsel i to og et halvt år i forbindelse med en omfattende korrupsjonsskandale fra 2016.

Av NTB | 18.01.2021 07:23:22

Økonomi og næringsliv: Dommen innebærer at det sørkoreanske forretningsimperiet kan miste sin fremste beslutningstaker.

Lee er visestyreleder i Samsung Electronics, verdens største produsent av smarttelefoner og minnebrikker. Han er kjent skyldig i bestikkelser og underslag og fengsles umiddelbart, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Lees advokater mener han er offer for maktmisbruk fra presidentens side og mener den aktuelle avtalen fra 2015 utgjorde «normal forretningsaktivitet».

Lee ble i 2017 dømt til fem års fengsel for å ha tilbudt millioner i bestikkelser til daværende president Park Geun-hye og hennes nære medarbeider.

Men han ble løslatt året etter da en domstol reduserte straffen, gjorde den betinget og tilsidesatte avgjørende deler av dommen. I 2019 besluttet Sør-Koreas høyesterett at saken skulle føres for retten på ny.

Lee er barnebarn av Samsungs grunnlegger Lee Byung-Chull og sønn av styreformann Lee Kun-Hee. Han forventes å overta eierandeler i selskapet fra faren.

Park soner en dom på 22 års fengsel for sin rolle i korrupsjonsskandalen.

(©NTB)

Flere nyheter: