Menu
USAs nødhjelpssjef Samantha Power krever stans i krigshandlingene i Tigray-regionen slik at nødhjelp kan slippe inn. Arkivfoto: Greg Nash / AP / NTB

Samantha Power krever slutt på krigføringen i Tigray

Bare 10 prosent av nødhjelpsbehovet i Etiopias krigsherjede Tigray-region blir dekket, sier lederen for USAID, Samantha Power.

Av NTB | 04.08.2021 21:46:41

Ulykker og naturkatastrofer: – Mellom midten av juli og 2. august var det behov for 1.500 lastebillass. Bare 153 slapp inn. Det er 10 prosent av behovet, sa Power, som onsdag besøkte Etiopia.

USAID har ansvaret for mesteparten av USAs sivile bistand og nødhjelp, og tidligere FN-ambassadør Power hadde et klart budskap under besøket i Addis Abeba.

– Dersom nødhjelp skal nå fram til folk i nød i Tigray, må alle parter slutte med krigføring. Det finnes ingen militær løsning på denne konflikten, skrev hun på Twitter.

– Veiene må være sikre. Så dette er også en oppfordring til alle parter om å tillate humanitær tilgang og sette de siviles desperate behov først, sa hun.

Hun gjentok også flere bistandsorganisasjoners bekymring om at den etiopiske regjeringen har skapt problemer for bistandsarbeidet.

76.000 personer har blitt fordrevet i Afar-regionen og 150.000 i Amhara, ifølge Power.

USA anslår at opptil 900.000 mennesker er rammet av sult i Tigray, der etiopiske regjeringsstyrker og deres allierte anklages for å ha ødelagt avlinger, plyndret matlagre og truet bønder.

Etiopias statsminister, fredsprisvinner Abiy Ahmed, benekter at det råder sult i regionen Tigray.

Eritreiske styrker bisto i offensiven, og det samme gjorde militssoldater fra Amhara-regionen.

En måned senere erklærte Abiy seier, men kamphandlingene fortsatte. Tusenvis av mennesker er ifølge FN drept og titusener er drevet på flukt.

Power viste til at opprørere fra Tigray-provinsen også har tatt seg inn i omkringliggende regioner, noe som har gjort bistandsarbeidet vanskeligere.

FN har gjentatte ganger bedt om at kritiske nødhjelpsruter åpnes inn til Tigray, der hundretusenvis står i fare for å sulte i hjel.

Abiy sendte i november store styrker inn i Tigray-regionen for å nedkjempe det regjerende partiet i regionen, Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF).

(©NTB)

Flere nyheter: