Menu
Ligaens leder Matteo Salvini under en pressekonferanse i Bentivoglio etter at valglokalene stengte i Emilia Romagna søndag. Foto: Stefano Cavicchi / LaPresse / AP / NTB scanpix

Salvinis parti tapte nøkkelvalg i Italia

Valget i regionen Emilia-Romagna ble ingen triumfmarsj for høyrepopulistene i Ligaen, som hadde håpet å bruke resultatet her til å felle Italias regjering.

Av NTB | 27.01.2020 10:45:28

Politikk: Emilia-Romagna har vært en bastion for venstresiden i over 70 år, og Ligaens leder Matteo Salvini mente tiden nå var inne for et historisk maktskifte.

Han håpet seier for høyresiden i Emilia-Romagna ville sende sjokkbølger gjennom italiensk politikk og presse fram regjeringskrise i Roma.

Men slik gikk det ikke. I stedet ble regionpresident Stefano Bonaccini fra sentrum-venstre-partiet PD gjenvalgt med 51 prosent av stemmene, ifølge resultater offentliggjort av innenriksdepartementet mandag.

Ligaens kandidat Lucia Borgonzoni fikk 44 prosent.

Han gjorde narr av Salvinis løfter om å «frigjøre» den velstående regionen i Nord-Italia.

Salvini sa på sin side at det var rørende å se at det etter 70 år var reell kamp om makten i Emilia-Romagna.

Høy valgdeltakelse ser ut til å ha spilt en viktig rolle for PDs valgseier. Deltakelsen var på rundt 67 prosent – nesten en dobling sammenlignet med forrige valg i 2014.

Ungdommer i den såkalte Sardinbevegelsen, som kjemper mot Salvini og høyreradikale krefter, har trolig også gitt venstresiden medvind. Bevegelsen ble grunnlagt i Emilia-Romagnas hovedstad Bologna bare for noen måneder siden.

Ligaen ble også største parti i EU-valget i Emilia-Romagna i mai i fjor med 34 prosent av stemmene. Bare fem år tidligere hadde partiet en oppslutning på 5 prosent.

Partiets kandidat som regionspresident, Lucia Borgonzoni, er blitt stilt helt i skyggen av Salvini, som daglig har holdt store valgmøter og oversvømmet sosiale medier med bilder hvor han smaker på lokale matvarer som parmaskinke og parmesanost.

Liga-lederen irriterte venstresiden kraftig lørdag da han tvitret en melding om at han skulle sende regjeringen «varsel om utkastelse». Mange mener han brøt med regelen om at kandidatene ikke skal drive valgkamp dagen før valget.

Valget i Emilia-Romagna ble imidlertid regnet som langt viktigere nasjonalt. Politiske kommentatorer mente en valgseier for Ligaen vil øke spenningen betraktelig i regjeringen og utløse en krangel mellom koalisjonspartnerne PD og Femstjernersbevegelsen.

Statsminister Giuseppe Conte har på sin side avvist at regjeringskoalisjonen kunne bryte sammen dersom Salvinis parti skulle vinne. Han har understreket at det kun var snakk om et regionalvalg, som i utgangspunktet ikke påvirker nasjonal politikk.

– Arroganse lønner seg aldri, sa Bonaccini i sin seierstale.

I forkant av regionalvalget håpet Ligaen på en gjentakelse av valgseieren i Umbria i oktober, der venstresiden hadde sittet med makten i 50 år.

I den mindre regionen Calabria i Sør-Italia var det også regionalvalg søndag. Her var det høyresidens kandidat Jole Santelli fra partiet Forza Italia som gikk av med seieren.

(©NTB)

Flere nyheter: