Menu
Salman Rushdie ble angrepet på et arrangement i New York rett før han skulle holde et foredrag. Arkivfoto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB

Salman Rushdie angrepet under et arrangement i New York

Forfatteren Salman Rushdie ble overfalt på scenen under et arrangement i delstaten New York, der han skulle holde et foredrag.

Av NTB | 12.08.2022 17:20:56

Kriminalitet og rettsvesen: En journalist fra nyhetsbyrået AP var vitne til at en mann stormet scenen og begynte å slå eller stikke den 75 år gamle britiske forfatteren, idet Rushdie ble introdusert. Mannen ble overmannet, mens Rushdie segnet om på bakken.

Hendelsen fant sted fredag formiddag i småbyen Chautauqua, rundt 50 mil nordvest for New York by. Politiet bekrefter at en person er knivstukket, men har ikke villet bekrefte hvem offeret er. Rushdies tilstand etter angrepet er foreløpig ikke kjent.

Iran utlovet også en dusør på rundt 3 millioner dollar til den som drepte Rushdie.

I Norge ble Rushdies forlegger, William Nygaard, skutt i et attentat i 1993. Nygaard overlevde attentatet, som de fleste kobler til utgivelsen av «Sataniske vers» på norsk.

Rushdie avfeide trusselen den gangen og sa det «ikke fantes bevis» for at noen var interessert i pengene. Det samme år utga han memoarboken «Joseph Anton» om fatwaen. Boken er skrevet i tredje person, og tittelen – som også er dekknavnet Rushdie brukte i en periode – er en hyllest til forfatterne Joseph Conrad og Anton Tsjekhov.

Den indiskfødte forfatteren har levd med politibeskyttelse og med trusler hengende over seg siden han skrev boken «Sataniske vers» på 1980-tallet. Mange muslimer mener boken er blasfemisk. Etter utgivelsen utstedte Irans øverste leder en fatwa med en dødsdom mot forfatteren.

Irans regjering har for lengst tatt avstand fra fatwaen mot Rushdie, men motstanden mot ham og boken vedvarer. En halvoffisiell religiøs stiftelse i landet økte dusøren fra 2,8 til 3,3 millioner dollar i 2012.

Flere nyheter: