Menu
Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke sier Telenor måtte forlate Myanmar. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Salget av Telenor Myanmar er godkjent av myanmarske myndigheter

Om kort tid vil Telenor Myanmar være eid av et selskap som anklages for å ha bånd til militærjuntaen i landet. Venstre varsler etterspill i Stortinget.

Av NTB | 18.03.2022 07:55:09

Arbeidsliv: Salget skjer etter at det ble gjennomført et militærkupp i landet på nyåret i fjor. Telenor har forklart at bakgrunnen for salget var at militærjuntaen i Myanmar krever å få overvåke mobilkommunikasjon.

Telenor etablerte seg i Myanmar i 2014. Datterselskapet Telenor Myanmar vokste seg raskt til å bli en av landets største mobiloperatører. Per i dag har selskapet 18 millioner kunder i Myanmar, men i fjor sommer kunngjorde Telenor at virksomheten skal selges til libanesiske M1 Group for 900 millioner kroner.

Den lokale majoritetseieren er Shwe Byain Phyu, som er blitt anklaget for å ha tette bånd til militærjuntaen. Om kort tid vil Shwe Byain Phyu eie 80 prosent av aksjene i Telenor Myanmar.

Telenor sier avtalen de inngår, kun er mellom dem og M1.

– Telenor har ikke vært part i noen dialog mellom M1 og deres lokale partner, understreker Telenors konsernsjef Sigve Brekke.

– For noen måneder siden ble det klart at myndighetene også ønsket en lokal eier som en overtakende part. Vi har ikke vært en del av denne dialogen, men vi er blitt informert om det, sier Brekke.

Han mener salget var det beste alternativet for Telenor i situasjonen de sto i.

– Telenor må forlate Myanmar for å kunne etterleve våre verdier innen menneskerettigheter og ansvarlig forretningsdrift, og fordi lokale lover i Myanmar er i konflikt med europeiske lover. Sikkerhetssituasjonen er ekstrem og blir stadig verre, og vi må sørge for at måten vi forlater Myanmar på ikke øker sikkerhetsrisikoen for våre ansatte. Med få tilgjengelige alternativer, anser vi salget av Telenor Myanmar å være det mest realistiske alternativet for å holde våre ansatte trygge, sier Brekke en pressemelding fredag.

Frykten blant menneskerettsorganisasjoner er at informasjon om aktivister og andre kan bli lekket til militærjuntaen, gitt Shwe Byain Phyus angivelige bånd til dem.

– Vi føler med samfunnet og folket i Myanmar som opplever en dypt alvorlig og ekstremt vanskelig situasjon. Å forlate Myanmar var en avgjørelse vi tok med tungt hjerte, og jeg vil takke våre ansatte og kunder for deres engasjement for Telenor gjennom årene i Myanmar, sier Brekke.

– Det går ikke an å dekke seg bak at Shwe Byain Phyu ikke står på sanksjonslisten. Det er godt kjent at selskapet samarbeider tett med militæret, og det er ingen tvil om at kundedataene systematisk vil bli brukt mot de som kjemper for et demokratisk Myanmar, sier Elvestuen til Aftenposten.

Han mener at Telenor kan bli holdt juridisk ansvarlig etter kjøpet, og at det kan bli staten, som er Telenors hovedeier, som sitter igjen med hovedansvaret.

– Dette salget og konsekvensene av det vil definitivt få et etterspill i Stortinget i tillegg til at regjeringen internasjonalt risikerer å bli holdt ansvarlig for mulige brudd på humanitærretten, sier Elvestuen.

– Investcom vil gjøre forretninger i Myanmar med den hensikt som vil gagne det myanmarske folket. De er avhengig av telekommunikasjoner som en livsviktig funksjon i deres liv, sier Mikati.

Han bedyrer at M1 Group forplikter seg til å opprettholde menneskerettigheter og respektere lovene i landet selskapet opererer i.

– Vi vil også fremme regulering av forbrukerbeskyttelse, og spesielt når det gjelder datasikkerhet- og robusthet, personvern, tilkobling, roaming og internettilgang, sier han.

Gjennom den regulatoriske godkjennelsesprosessen har myndighetene i Myanmar satt som vilkår at M1 Group skal ha en lokal partner som medeier av Telenor Myanmar etter at transaksjonen mellom Telenor og M1 avsluttes.

Til Aftenposten innrømmer Brekke likevel at han har visst at M1 ville selge selskapet videre til Shwe Byain Phyu.

De sier også at de har forsikret seg om at Shwe Byain Phyu og dets eiere ikke er under gjeldende internasjonale sanksjoner.

Venstres Ola Elvestuen mener det ikke er godt nok at Shwe Byain Phyu ikke er under sanksjoner.

I en uttalelse sier M1 Group at de samarbeider med Telenor for å sikre en stabil overgang for kundene, de ansatte og forretningspartnere, og at de vil sluttføre salget så fort som mulig, skriver Nettavisen. Salget skjer til datterselskapet Investcom PTE og administrerende direktør Azmi T. Mikati i M1 Group sier de bistår dette selskapet.

Flere nyheter: