Menu
USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix

Saken mot Michael Flynn henlegges

USAs justisdepartement henlegger saken mot Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Av NTB | 07.05.2020 21:47:51

Kriminalitet og rettsvesen: Flynn erkjente seg i 2017 skyldig i ha løyet til FBI om sin kontakt med Russlands ambassadør i ukene før Trumps innsettelse samme år. Flynn samarbeidet med spesialetterforsker Robert Mueller og ble avhørt 19 ganger.

I januar i år trakk han imidlertid tilståelsen.

En av konklusjonene er at FBIs samtale med Flynn ikke hadde noe legitimt grunnlag knyttet til etterforskningen av ham. Flynns usannheter anses som ubetydelige.

Statsadvokaten som har gjennomgått saken, Jeff Jensen, har derfor anbefalt henleggelse. Justisminister William Barr har vært enig i vurderingen.

– Han var en uskyldig mann, sa Trump etter at justisdepartementets beslutning ble offentliggjort torsdag.

Presidenten sa han var svært glad for avgjørelsen. Samtidig kom han med harde angrep mot personer som ble ansatt i justisdepartementet mens Barack Obama var president, og som bidro til etterforskningen av Flynn.

Trump beskrev dem som «menneskelig avskum» som har begått forræderi.

I USA er det imidlertid tradisjon for at justisdepartementet i stor grad opptrer uavhengig av presidenten.

Trumps kritikere i Det demokratiske partiet mener Barr framstår som altfor lojal overfor presidenten. Henleggelsen av saken mot Michael Flynn bidrar neppe til å dempe denne kritikken.

Demokraten Adam Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus, avviser at Flynn nå er renvasket. I stedet antyder han at Willam Barr kan ha begått lovbrudd.

Nyhetsbyrået AP har fått tilgang til dokumenter hvor justisdepartementet skriver at saken henlegges etter en nøye gjennomgang av «alle fakta og omstendigheter».

President Donald Trump har gjentatte ganger skrevet på Twitter om saken og erklærte i forrige uke at Flynn var renvasket.

Justisminister Barr har på sin side gått hardt ut mot hele etterforskningen av Russlands antatte forsøk på å påvirke presidentvalget i 2016. Etterforskningen ble startet uten noe skikkelig grunnlag, sa han i et TV-intervju i forrige måned.

(©NTB)

Flere nyheter: