Menu
Vraket av helikopteret som havarerte i en fjellside i Alta kommune i august i 2019. Seks personer omkom i ulykken. Foto: Tom Skoglund / Altaposten / NTB. NB! sperret for iFinnmark.no, Finnmarken, Finnmark Dagblad og Finnmarksposten.

Saken etter helikopterstyrt der seks mennesker døde i 2019, er henlagt

Politiet henlegger saken mot piloten og helikopterselskapet etter at seks mennesker døde da et helikopter styrtet i Alta i august 2019.

Av NTB | 29.07.2022 15:20:44

Kriminalitet og rettsvesen: Helikopteret var operert av Helitrans og styrtet i fjellområdet Skoddevarre nær Alta.

– Saken mot piloten er henlagt på grunn av mistenktes død, mens saken mot Helitrans AS er henlagt som intet straffbart forhold bevist, sier konstituert statsadvokat Jørn H. Bremnes i en pressemelding.

Bremnes forklarer at det ikke ligger noen skyldkonstatering i henleggelsen av saken mot piloten.

– Når det gjelder Helitrans AS har påtalemyndighetens vurdert at det ikke foreligger grunnlag for straffansvar for selskapet, verken etter lufttransportloven eller etter straffeloven, sier Bremnes.

Havarikommisjonen ga tolv tilrådninger om sikkerhet etter sin granskning.

Disse handler om tiltak for å forhindre såkalt «servo transparency», opplæring og sikkerhet ved rundflyging med passasjerer, overlevelsesaspekter inkludert krasjbeskyttet drivstoffsystem og bruk av hjelm, samt krav til lettvektsregistratorer.

Ifølge havarikommisjonen var det fenomenet servo transparency som mest sannsynlig førte til styrten.

Fenomenet oppsto fordi helikopteret var i nedstigning og i en sving, men hadde høy masse og økende hastighet. Helikopteret hadde mest sannsynlig ikke tilstrekkelig høyde til at flygeren rakk å gjenvinne kontroll i tide, står det i rapporten.

Alle de fem passasjerene som døde i ulykken, var fra Alta. Det var Markus Vonheim (19), Kevin Berg (20), Kine Johnsen (20), Robin Karlsen (20) og Benedikte Hyld Mella (22). Piloten var en mann på 27 år fra Sverige.

Politiadvokat Hanne Bernhardsen i Finnmark politidistrikt sier at det har vært en omfattende etterforskning etter ulykken, samt at havarikommisjonen har gjennomført en grundig undersøkelse.

Helikopteret drev med sightseeing for gjester på festivalen Høstsprell. Det var fem passasjerer om bord, som i likhet med piloten døde i styrten.

Flere nyheter: