Menu
Elsparkesykkelselskapet Ryde nattestenger sine elsparkesykler i Oslo i helgene. Voi velger å ikke følge etter, men innfører enkelte tiltak. Illustrasjonsfoto: Geir Olsen / NTB

Ryde stenger sparkesyklene om natten i helgene i Oslo – Voi følger ikke etter

Elsparkesykkelselskapet Ryde nattestenger sine elsparkesykler i Oslo i helgene. Konkurrenten Voi vil ikke følge etter, men innfører enkelte tiltak.

Av NTB | 06.07.2021 21:53:52

Økonomi og næringsliv: Tirsdag ble det kjent at det så langt i år er registrert 856 skader med elsparkesykkel i Oslo. 57 prosent av ulykkene skjedde mellom klokken 23 og 5. Over halvparten av dem som ble skadd på elsparkesykkel i Oslo i helgen, var alkoholpåvirket.

Ved skadelegevakten har legene regnet seg fram til at man kan unngå mellom 300 og 400 skader i sommer dersom elsparkesyklene fra og med i dag hadde blitt låst mellom klokken 23 og klokken 5.

Tirsdag kveld opplyste elsparkesykkelselskapet Ryde at de nattestenger sine elsparkesykler i Oslo i helgene.

Nå innfører den norske elsparkesykkelutleieren midlertidig nattestengt for sine elsparkesykler i Oslo i helgene, og Saga forventer at de andre aktørene følger etter.

Voi sier de ikke vil følge etter, men gjør likevel enkelte tiltak for å hindre at berusede folk skader seg på elsparkesyklene. De mener ulykkestallene kan reduseres drastisk ved bedre utnyttelse av innovativ teknologi.

Samtidig vil utleieaktøren kreve at brukere gjennomfører en reaksjonstest i appen før de får åpnet elsparkesyklene for bruk.

– Kjøring i fylla er helt klart en utfordring. Dette løses gjennom en promillegrense, økt politikontroll og en bedre dialog mellom kommunale myndigheter, utleieaktører og ikke minst brukere. Kommunen bør utfordre bransjen på å finne løsninger gjennom en anbudskonkurranse, sier Christina Moe Gjerde, norgessjef i Voi.

– Elsparkesyklene har blitt en viktig del av folks hverdagstransport, og nesten alle disse utføres ansvarlig og uten skader. Det er den uansvarlige bruken som promillekjøring vi må få slutt på, og vi ønsker å jobbe tett sammen med myndighetene for å løse dette. Det viktigste steget er en promillegrense, sier Saga.

Voi sier i en pressemelding at de mener det er prinsipielt feil å forby elsparkesyklene om natten, da majoriteten av brukerne er edrue når de kjører.

– Oslo kommune burde gå i dialog med bransjen og stille større krav til teknologiske løsninger, sier Moe Gjerde.

– Ryde ønsker selvsagt minst mulig skader og har derfor innført strakstiltak etter oppfordring fra legevakten, sier Rydes styreleder Eivind Saga i en pressemelding.

Det ene Voi-tiltaket er å redusere hastigheten fra 20 til 15 kilometer i timen fra klokken 23 til 4 på natten. Elsparkesyklene skal også gjøres utilgjengelige i de mest utsatte bar- og utelivsområdene i sentrum.

Ryde ber også samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) om innføring av en promillegrense på elsparkesykkel snarest mulig. Selskapet tror en promillegrense vil ha betydelig effekt, ettersom man da også vil miste sertifikatet til å kjøre bil og motorsykkel.

(©NTB)

Flere nyheter: