Menu
Nederlands statsminister Mark Rutte forlot valglokalet på sykkel etter å ha avlagt stemme i Haag onsdag. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

Ruttes parti størst da liberale seiret i Nederland

Statsminister Mark Ruttes høyreliberale parti VVD øker oppslutningen, mens koalisjonspartneren D66 havner på andreplass, ifølge valgdagsmåling.

Av NTB | 17.03.2021 23:09:13

Medisin og helse: Ruttes Folkeparti for frihet og demokrati (VVD) sikrer seg 36 av de 150 plassene i underhuset i nasjonalforsamlingen, antyder målingen som Ipsos har gjort for kringkasteren NOS.

Det er fire plasser flere enn partiet har i dag og en historisk fjerde valgseier på rad. Den store valgoverraskelsen var det imidlertid koalisjonspartner D66 som sto for, under ledelse av Sigrid Kaag.

Det venstreliberale partiet kan få hele 27 mandater – åtte flere enn ved forrige valg, ifølge målingen.

– D66 er et grønt, liberalt og moderne parti som Venstre har et godt samarbeid med. De er den store vinneren i kveld, og vi får både lære og la oss inspirere, sier Venstres nestleder Sveinung Rotevatn til NTB.

Dersom målingen har rett, er har D66 gjort sitt beste valg noensinne.

Tellingen av stemmene ventes å pågå gjennom natten.

Samtidig gjør venstresiden et elendig valg med kraftige tilbakeslag for det grønne partiet GroenLinks og sosialistpartiet SP. De ligger an til å sitte igjen med åtte seter hver, seks færre enn i dag.

VVD styrker sin posisjon som Nederlands største parti, og resultatet tyder på at Rutte får en fjerde periode som statsminister – en jobb han har hatt i ti år.

Endringene ser ut til å ha falt i god jord hos velgerne, for ifølge valgdagsmålingen var oppmøtet på hele 82 prosent – den største valgdeltakelsen siden 1986.

– En differanse på to seter per parti kan forekomme hyppigere. En differanse på over to seter kan ikke utelukkes helt, sa Ipsos i en uttalelse.

Meningsmålingene hadde på forhånd spådd en klar seier til VVD.

Ettersom D66 gjorde det såpass bra, kan Rutte trolig fortsette å styre selv om de to andre koalisjonspartnerne har gjort et dårlig valg.

Kristendemokratiske CDA og det lille kristne partiet CU mister til sammen seks mandater, ifølge målingen.

Opptil 17 partier ligger an til å få nok stemmer til å bli representert i underhuset med minst én representant, ifølge Ipsos-målingen.

Etter valget i 2017 tok forhandlingene om en koalisjonsregjering over 200 dager.

Geert Wilders’ høyrepopulistiske parti PVV ligger an til å få 17 mandater, tre færre enn i dag, ifølge Ipsos.

Av hensyn til pandemien har nederlenderne fordelt valget over tre dager for å unngå trengsel i valglokalene. Det er også åpnet for poststemmer. Begge disse grepene er nye i år.

Ipsos sa før valgdagsmålingen ble publisert at den har større feilmargin enn normalt på grunn av den spesielle valgavviklingen under pandemien.

De to første dagene var stemmelokalene åpne for eldre og folk i risikogrupper, mens alle var velkomne onsdag.

Rutte har ledet landet siden 2010, men regjeringen gikk nylig av på grunn av en trygdeskandale. Fram til valget har den fortsatt å styre landet som et forretningsministerium.

(©NTB)

Flere nyheter: