Menu
President i Norges Håndballforbund, Kåre Geir Lio, er klar på at Norge gjør tiltak som følge av Ukraina-situasjonen. Foto: Aleksandar Djorovic / NTB

Russlands landslag og klubber utestengt fra europeisk håndball

Samtlige russiske klubber og landslag er utelukket fra å delta i kamper i regi av Det europeiske håndballforbundet som følge av krigshandlingene i Ukraina.

Av NTB | 28.02.2022 20:03:59

Sport: Det opplyser det europeiske forbundet på sine nettsider mandag. Beslutningen ble tatt på et hasteinnkalt styremøte.

Russiske og hviterussiske klubber utestenges fra deltakelse i europacupene med umiddelbar virkning. Det samme gjelder de to nasjonenes landslag. Utelukkelsen gjøres gjeldende inntil videre.

Videre har EHF besluttet å ikke gi russiske og hviterussiske håndballdommere nye oppdrag i tiden som kommer. Russland fratas også arrangøransvaret for blant annet kvalifiseringsturneringene til EM i sandhåndball i 2023. Disse skulle vært spilt i juli.

Det internasjonale forbundet skriver at grepene som ble tatt mandag «måtte tas som følge av at krigen i Ukraina raser videre». Krigshandlingene setter håndballens prinsipper om samarbeid på europeisk nivå, og rettferdighetstanken, i fare.

Norsk håndball har tidligere besluttet at det ikke er aktuelt å sende utøvere eller lag til Russland eller Hviterussland. Det er heller ikke aktuelt å konkurrere mot russiske eller hviterussiske lag i noe land.

Håndballforbundet anmodet videre de internasjonale forbundene om å suspendere russiske og hviterussiske ledere fra håndballens internasjonale fora, samt gå ut av sitt partnersamarbeid med sponsoren Delo.

– Dette er en tragisk og helt spesiell situasjon. Det er derfor helt nødvendig med sterke og tydelige grep. Det at et land invaderer et annet på denne måten, ligner mer på 1939 enn noe vi har opplevd siden den gang, sa håndballpresident Kåre Geir Lio.

(©NTB)