Menu
Bildet viser Den internasjonale romstasjonen (ISS) og ble publisert torsdag 15. desember. Foto: Roscosmos State Space Corporation / AP / NTB

Russland vurderer redningsaksjon for strandede romfarere ved ISS

Russland undersøker om de skal sende opp et redningsfartøy til Den internasjonale romstasjonen (ISS) etter at en romkapsel begynte å lekke i forrige uke.

Av NTB | 23.12.2022 08:24:50

Vitenskap og teknologi: Onsdag forrige uke begynte den russiske romkapselen, av typen Sojuz MS-22, å lekke ut kjølevæske i verdensrommet. TV-bilder fra Nasa viser hvite partikler som ligner på snøflak, som strømmet ut fra romfartøyet.

Russland undersøker om fartøyet fortsatt er trygt å bruke. Det er for øyeblikket sju personer om bord på romstasjonen, men ISS har bare ett redningsfartøy som kun tar fire personer.

Sergej Krikaljov, leder for programmer for bemannede romferder ved Russlands romfartsorganisasjon Roskosmos, sier at de undersøker skaden.

Dersom analyser konkluderer med at kapselen er uegnet for bemannede romferder, vil Russland skyte opp en annen Sojuz-rakett i midten av mars – ubemannet, sier Krikaljov. Det skadde romfartøyet vil i så fall returnere til jorden uten mannskap.

(©NTB)

Flere nyheter: