reklame for smiaa
Menu
Russland mener videre eskalering av konflikten i Middelhavet er uakseptabel. Her deltok krigsskip og jagerfly fra Hellas, Italia, Kypros og Frankrike under en militærøvelse 31. august. Foto: Hellas' forsvarsdepartement via AP / NTB scanpix

Russland vil bidra til nedtrapping i Middelhavet

Russlands utenriksminister sier landet vil bidra til å senke spenningen i Middelhavsregionen, der Tyrkias forhold til Kypros og Hellas er stadig mer tilspisset.

Av NTB | 08.09.2020 13:53:00

Kriminalitet og rettsvesen: – Russland mener videre eskalering er uakseptabel og ber nå alle partene om å løse konfliktene utelukkende gjennom dialog og med grunnlag i folkeretten, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov da han tirsdag besøkte Kypros’ hovedstad Nikosia, der han møtte landets president Nikos Anastasiades.

– Vi er klare til legge til rette for denne dialogen hvis vi blir bedt om å bistå av de involverte partene, sa Lavrov.

De siste ukene har Tyrkia, på den ene siden, og Hellas og Kypros, samt flere EU-land, på den andre, gjennomført flere militærøvelser i det østlige Middelhavsområdet. Uttalelsene fra nasjonale myndigheter har også blitt stadig krassere.

Den tiltakende konflikten er knyttet til store funn av naturgass under havbunnen i Middelhavet. Tyrkia har blant annet igangsatt leting i et område Hellas mener ligger i sitt territorialfarvann.

Lavrov kritiserte også USA for å nøre oppunder spenningen i regionen.

– USA forsøker å skape splittelser og bidrar til konflikt fremfor fredelige løsninger, understreket Lavrov.

USA opphevet nylig et flere tiår gammelt forbud mot å selge forsvarsmateriell til Kypros. Øystaten har siden 1974 i praksis vært delt som følge av en tyrkisk invasjon og okkupasjon av deler av øya.

(©NTB)

Flere nyheter: