Menu
Russlands president Vladimir Putin skal innlemme okkuperte deler av Ukraina inn i Russland fredag. Foto: Aleksej Nikolskij / AP / NTB

Russland vil annektere okkuperte områder

Russland planlegger å annektere fire russisk-okkuperte områder i Ukraina under en seremoni i Moskva klokka 14 fredag norsk tid.

Av NTB | 29.09.2022 12:31:00

Krig og konflikter: Her vil president Vladimir Putin være til stede, ifølge den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov.

Det dreier seg om Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja. Donetsk og Luhansk har vært inntatt av separatister med støtte fra Russland siden 2014, og anerkjennes av Russland som selvstendige folkerepublikker. Denne anerkjennelsen deles ikke av resten av verden. De russiskokkuperte delene av de ukrainske fylkene Kherson og Zaporizizja vil også bli innlemmet.

Lederne for de pro-russiske okkupasjonsmyndighetene i de fire regionene vil undertegne avtaler om å innlemmes i Russland. Seremonien vil finne sted i St. Georg-hallen i Kreml.

I de aktuelle regionene er det blitt holdt såkalte folkeavstemninger om innlemmelse i Russland som er blitt sterkt kritisert av en lang rekke andre land.

Valgene regnes ikke av internasjonale observatører for å ha vært verken frie eller rettferdige, og Norge og en rekke andre vestlige land har fordømt avstemningene og gjort det klart at de ikke vil anerkjenne resultatet.

Forrige uke kunngjorde Putin mobilisering av 300.000 reservister til krigen mot Ukraina. Dersom regionene annekteres av Russland, vil landet kunne hevde at disse reservistene kjemper på russisk territorium, ikke ukrainsk.

I forbindelse med lekkasjene på Nord Stream-gassledningene i Østersjøen, som man antar skyldes sabotasje, har EU varslet nye sanksjoner mot Russland.