Menu
En arbeider på anlegget i Lubmin i Nord-Tyskland som skulle tatt imot gass fra rørledningen Nord Stream 2. Tyskland har stanset prosessen med å godkjenne denne rørledningen, og Russland truer med å stanse leveransene gjennom Nord Stream 1. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

Russland truer med å stanse gassleveranser gjennom Nord Stream 1

Regjeringen i Russland lufter muligheten for å stanse gasseksporten til EU gjennom rørledningen Nord Stream 1.

Av NTB | 07.03.2022 23:35:27

Økonomi og næringsliv: Denne rørledningen er 1.224 kilometer lang og går langs bunnen av Østersjøen fra Russland til Tyskland.

– Vi har all rett til å innføre en embargo på leveransene av gass gjennom rørledningen Nord Stream 1, sa visestatsminister Aleksandr Novak til statlig russisk TV mandag.

Per i dag brukes nesten hele rørledningens kapasitet, ifølge Novak. Han mener en embargo vil være tilsvarende Tysklands beslutning om å stanse prosessen med å godkjenne rørledningen Nord Stream 2.

EU-landene importerer fortsatt store mengder russisk naturgass, tross de omfattende sanksjonene som er innført mot Russland etter invasjonen av Ukraina.

Tysklands statsminister Olaf Scholz advarte senest mandag om at energiimport fra Russland er helt avgjørende for å dekke Europas kraftbehov.

Usikkerheten som følge av Ukraina-krigen førte mandag til voldsomme hopp i prisene på både olje og gass. Nordsjøoljen kostet på ett tidspunkt 139 dollar fatet, og de europeiske gassprisene steg over 50 prosent til over 300 euro per megawattime.

Russland er inntil videre den største eksportøren av naturgass til EU. Norge ligger på andre plass.

Novak sier russiske myndigheter føler seg presset i retning av en embargo, men at gasseksporten ikke stanses foreløpig.

USA vurderer stans i importen av russisk olje for å straffe Russland for Ukraina-krigen. Aleksandr Novak mener oljeprisen da kan stige til 300 dollar fatet.

Flere nyheter: