Menu
FNs sikkerhetsråd under et møte om Ukraina-krigen i slutten av februar. Foto: John Minchillo / AP / NTB

Russland støtter Ukraina-resolusjon i Sikkerhetsrådet

Medlemmene av FNs sikkerhetsråd er enige om en erklæring, formulert av Norge og Mexico, som tar til orde for en fredelig løsning i Ukraina.

Av NTB | 06.05.2022 21:01:23

Krig og konflikter: Også Russland har uttrykt støtte til teksten. Den skal formelt vedtas rundt klokken 21 norsk tid, opplyser den norske FN-delegasjonen til NTB.

Nyhetsbyrået AFP har meldt at vedtaket allerede er gjort, men dette viste seg å ikke stemme. Norges FN-ambassadør Mona Juul vil uttale seg til pressen i New York i forbindelses med vedtaket.

Erklæringen skal være den første som vedtas av Sikkerhetsrådet siden Russland startet sin invasjon av Ukraina. I teksten uttrykkes støtte til generalsekretær António Guterres forsøk på å finne en fredelig løsning på konflikten.

En formulering som uttrykte støtte til Guterres rolle som megler, som var med i et tidligere utkast, skal ha blitt fjernet fra den endelige versjonen.

Erklæringen slår imidlertid fast at alle FNs medlemsland har en forpliktelse til å forsøke å løse sine uoverensstemmelser med fredelige midler. Både AFP og nyhetsbyrået AP har fått tilgang til teksten.

Russland er et av de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet og har dermed vetorett. Et annet Ukraina-forslag ble fredag stanset av den russiske delegasjonen. Denne teksten fordømte invasjonen og krevde at Russlands styrker trekkes ut av Ukraina.