Menu
En arbeider ved et anlegg knyttet til rørledningen Jamal-Europa i nærheten av Nesvizh i Hviterussland. Foto: Sergej Grits / AP / NTB

Russland stanser gassleveranser gjennom Polen

Leveranser av russisk gass via Polen stoppes etter at Russland innførte sanksjoner mot en lang rekke vestlige energiselskaper.

Av NTB | 12.05.2022 16:00:51

Krig og konflikter: Den statlige russiske energigiganten Gazprom varslet torsdag stans i eksporten av naturgass gjennom rørledningen Jamal-Europa.

Rørledningen går fra Russland, gjennom Hviterussland og Polen og videre til Tyskland.

Bakgrunnen er at den russiske regjeringen har innført sanksjoner mot et stort antall vestlige energiselskaper. Straffetiltakene er et svar på Vestens svært omfattende sanksjoner mot Russland.

Tysklands næringsminister Robert Habeck beskylder Russland for å bruke gassleveransene som et våpen. Samtidig sier han at Tyskland er forberedt på situasjonen og at den er mulig å håndtere.

Gazprom og ukrainske myndigheter har rettet pekefingre mot hverandre etter at Ukraina varslet at de var nødt til å stenge flere rørledninger som følge av krigen.

I begynnelsen av april kunngjorde imidlertid Habeck at selskapet ble satt under tysk statlig forvaltning.

Gazprom Germania eier flere andre selskaper med sentral betydning for den tyske gassnæringen. Blant disse er leverandøren Wingas og lageroperatøren Astora.

Over 30 selskaper i EU, USA og Singapore rammes av sanksjonene, ifølge en kunngjøring fra Russlands regjering onsdag kveld. Et av disse er EuRoPol GAZ, eieren av den polske delen av rørledningen Jamal-Europa.

Også Russlands gassleveranser gjennom Ukraina til EU er kraftig redusert. Tall fra Gazprom tydet på at disse leveransene onsdag falt med 25 prosent.

De fleste energiselskapene som nå er rammet av russiske sanksjoner, er tilknyttet Gazprom Germania. Dette var tidligere et datterselskap av russiske Gazprom.

Flere nyheter: