Menu
Store deler av den ukrainske byen Lysytsjansk ligger i ruiner etter flere uker med harde kamper. Søndag melder Russland at byen er tatt av russiske og prorussiske separatiststyrker. Foto: Luhansk region military administration via AP / NTB

Russland sier Lysytsjansk har falt

Russlands sier deres styrker har tatt kontroll over Lysytsjansk og dermed hele Luhansk fylke. Samtidig meldes det om harde angrep på Slavjansk.

Av NTB | 03.07.2022 13:46:05

Kriminalitet og rettsvesen: Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu har underrettet president Vladimir Putin om at de russiske styrkene sammen med lokale separatistmilitser har tatt full kontroll over Lysytsjansk. De har dermed frigjort hele folkerepublikken Luhansk, heter det i kommunikeet fra det russiske forsvarsdepartementet, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Ukrainske styrker har i ukevis utkjempet harde kamper for å hindre russerne i å okkupere byen, slik de gjorde med nabobyen Sievjerodonetsk for en uke siden.

Lysytsjansk var den siste lommen i Luhansk fylke som Ukraina fortsatt hadde kontroll over, og en russisk okkupasjon av byen vil være et viktig gjennombrudd for å ta kontroll over hele Donbas og andre deler av Øst-Ukraina.

Dagen før avviste Ukraina påstander fra de russisk-støttede separatistene om at byen var omringet og at de ukrainske styrkene var innelåst.

Men den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War skrev i sin siste rapport at Lysytsjansk trolig var falt allerede lørdag, og at de ukrainske styrkene var trukket ut. De viste til verifiserte bilder av russiske soldater som spaserte rolig nord og sørøst i byen.

Jurij Sak, talsmann for Ukrainas forsvarsdepartement, avviser de russiske påstandene, men erkjenner overfor BBC at situasjonen i byen lenge har vært vanskelig, og at russerne angriper uten opphold.

Lysytsjansk ligger på en høyde og er dermed lettere å forsvare enn Sievjerodonetsk på den andre siden av elva. Lørdag opplyste Ukraina at russerne for første gang hadde klart å krysse elva, noe som skapte en ny trussel mot Lysytsjansk.

I februar, dager før invasjonen av Ukraina, anerkjente Russland de to fylkene som uavhengige «folkerepublikker».

Fortsatt er store deler av Donetsk på ukrainske hender. Den neste byen som ligger an til å bli utsatt for en russisk offensiv, er Slavjansk. Der holder den ukrainske fylkesadministrasjonen for Donetsk til.

Slavjansk blir allerede utsatt for intens artilleriild, og søndag meldte byens ordfører om de kraftigste angrepene på lenge.

– Foreløpige tall fra dagens angrep: Seks døde, 15 sårede. Blant de døde er det et barn, sa ordfører Vadim Ljakh på Facebook.

Ifølge ukrainske medier står et av byens marked i brann som følge av angrepene.

Talsperson Tetjana Ignatsjenko i Donetsk fylke gjentar oppfordringen til innbyggerne om å forlate området, ettersom frontlinjen bare er få kilometer unna.

Melitopols ukrainske ordfører Ivan Fedorov sier minst 30 raketter ble avfyrt mot en av de fire militærbasene i byen, og at basen er satt ut av drift. Opplysningene kunne ikke verifiseres av uavhengige kilder.

Han sier at militært utstyr og flere oljedepoter ble truffet, noe som førte til en rekke eksplosjoner i timene etterpå, og at et russisk tog med forsyninger til okkupasjonsstyrkene sporet av.

Melitopol ligger i Zaporizjzja fylke og ble okkupert av russiske styrker kort etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar.

– Russisk luftvern skjøt ned tre Totsjka-U klasemissiler som var avfyrt av ukrainske nasjonalister mot Belgorod. En av dem falt ned på et hus, sa en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konasjenkov.

Han sier at russiske styrker også skjøt ned to ukrainske droner «fullastet med eksplosiver» som var på vei mot den russiske byen Kursk.

Tidligere søndag opplyste guvernøren i Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, at minst fire mennesker ble drept og fire såret i en serie eksplosjoner i byen. Elleve boligblokker og 39 hus i fem gater i byen ble skadd i eksplosjonene, ifølge Gladkov.

Russland har flere ganger anklaget Ukraina for å angripe russisk territorium, særlig i Belgorod fylke. Ukraina avviser anklagene.

De siste dagene har det vært motstridende meldinger om statusen for Lysytsjansk. Guvernør i Luhansk, Serhij Hajdaj, erkjente søndag at russiske styrker hadde fått et fotfeste i byen, men hevdet at de fortsatt hadde kontroll.

Luhansk og Donetsk er de to fylkene som utgjør Donbas. Siden russerne måtte trekke seg ut av områdene rundt Kyiv og Kharkiv, har de konsentrert seg om å få kontroll over de to fylkene.

Natt til søndag ble også byen Melitopol rystet av en serie kraftige eksplosjoner, trolig et ukrainsk angrep mot baser i byen.

Samtidig anklager Russland Ukraina for å ha avfyrt raketter mot den russiske byen Belgorod, ikke langt fra grensa til Ukraina, natt til søndag. Minst fire personer skal ha blitt drept.