Menu
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på talerstolen i Dumaen. Foto: Russiske myndigheter / AP / NTB

Russland sier det er håp om seriøse samtaler

Ukraina er fornøyde med USAs svar på de russiske kravene for å roe situasjonen i Øst-Europa, mens beskjeden fra Russland er mer blandet.

Av NTB | 27.01.2022 14:51:27

konflikt, krig og fred: Onsdag kom USA og Nato med sine skriftlige svar på de kontroversielle kravene Russland kom med før jul for å roe situasjonen rundt Ukraina.

– Det kan ikke sies at våre syn ble tatt i betraktning, eller at det ble vist en vilje til å ta våre bekymringer i betraktning, sier den russiske regjeringens talsmann Dmitrij Peskov.

Russland sier at de ikke vil trekke forhastede konklusjoner om svaret.

– La oss ikke forhaste oss, det tar tid å analysere, sier Peskov.

Det er for tiden et svært høyt spenningsnivå mellom Russland og Vesten. Russland har plassert om lag 100.000 soldater i nærheten av grensen med Ukraina, noe som har skapt frykt for invasjon. Russiske myndigheter avviser at de har slike planer.

Samtidig ser han andre positive trekk ved USAs forslag.

– Det er et svar som gir håp om at vi kan ha en seriøs samtale om de andre kravene, sier Lavrov.

Dermed holder Russland en dør åpen samtidig som de uttrykker misnøye med svarene fra Vesten.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba sier at Ukraina fikk se det vestlige forslaget, og at de ikke hadde noen innvendinger. Torsdag uttrykte også president Volodymyr Zelenskyj at han var svært fornøyd med samtalene ukrainske og russiske diplomater hadde i Paris onsdag.

Han legger til at president Vladimir Putin nå leser svarene. Det ventes at Putin alene vil stå for avgjørelsen om de neste trekkene fra russisk side.

Utenriksminister Sergej Lavrov sier torsdag at USA ikke har kommet med noe positivt svar på Russlands viktigste krav: at Ukraina aldri skal slutte seg til Nato.

(©NTB)

Flere nyheter: