Menu
Khersons Moskva-utnevnte leder, Vladimir Saldo (til venstre), sammen med president Vladimir Putin og lederne i andre annekterte regioner i Moskva da annekteringen ble feiret i september. Foto: Dmitrij Astakhov, Sputnik via AP / NTB

Russland sier de vil hjelpe folk ut av Kherson

Regjeringen i Moskva sier de vil hjelpe til med å evakuere innbyggere fra russisk-okkuperte Kherson. Det kan være nok et signal om ukrainsk framrykking.

Av NTB | 13.10.2022 20:50:56

Politikk: Den Moskva-utnevnte lederen i fylket Kherson sør i Ukraina ba torsdag om russisk hjelp til å evakuere lokalbefolkningen, tilsynelatende i frykt for gatekamper i Kherson by. Samtidig avviste hans nestkommanderende at det pågår noen evakuering.

– Vi ber innbyggerne i Kherson om å holde seg i ro og ikke få panikk, erklærte nestlederen for den regionale administrasjonen, Kirill Stremousov, på Telegram torsdag.

Samme kveld kom imidlertid følgende beskjed fra Moskva, som annekterte Kherson sammen med tre andre okkuperte fylker tidligere i høst.

– Regjeringen har besluttet å organisere bistand til avreisen for innbyggere i fylket, sa Russlands visestatsminister Marat Khusnullin samme kveld.

– Vi vil gi alle gratis overnatting og alle nødvendigheter, sier Khusnullin på statlig TV.

Ukraina har gjennomført en offensiv i Kherson, men ifølge eksperter ønsker Ukraina helst å unngå bykrig. Byen Kherson hadde en befolkning på 283.000 innbyggere før krigen.

Men nettopp bykrig er det den Moskva-innsatte lederen av administrasjonen, Vladimir Saldo, frykter.

Britisk etterretning skrev i sin statusoppdatering torsdag at lokale myndigheter trolig forbereder evakuering, noe som antyder at det kan gå mot bykrig.

Kherson-regionen ligger sør i Ukraina og er for Russland en viktig buffersone mellom den annekterte Krim-halvøya og det øvrige Ukraina.

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet er Russland blitt tvunget til å trekke seg 20 kilometer bakover. Britene skriver at Russland prøver å etablere en ny frontlinje ved landsbyen Mylove.

Ukrainske myndigheter sa onsdag at de hadde gjenerobret ytterligere fem bosetninger i regionen. Ifølge det britiske forsvarsdepartementet pågår det harde kamper.

– Særlig i vest der ukrainske framskritt har gjort at den russiske flanken ikke lenger er beskyttet av elva, skriver departementet på Twitter i en daglig etterretningsoppdatering.

Det har tidligere i krigen rast harde bykriger i byer Russland har forsøkt å ta. Ukraina har forsøkt å unngå dette for å skåne sivilbefolkningen og hindre at infrastrukturen i byene blir skadd.

Dersom Russland velger å evakuere lokalbefolkningen og befeste byen, vil det kunne tvinge Ukraina til gatekamper om offensiven skal fortsette.

I etterkant av at offensiven i Kherson startet, har Ukraina hatt stor suksess i en offensiv i Kharkiv-regionen i øst, samt i Donbas. Samtidig har ukrainske angrep på Krim blitt møtt med hard gjengjeldelse fra Russland.

– Vi har oppfordret alle i Kherson-regionen til å dra til andre regioner for å beskytte seg, dersom de ønsker det. Jeg ber ledelsen i Russland om å organisere dette arbeidet, skrev Saldo på Telegram.

De russiske styrkene har vært under press der siden Ukraina startet en offensiv i sommer. Den ukrainske offensiven har beveget seg sakte, men sikkert framover.

Norske forskere har sagt at et av spørsmålene som vil avgjøre om Ukraina lykkes i sin offensiv i Kherson, er om Kherson by blir befestet.