Menu
Masseflukten fra Ukraina fortsetter. Ifølge FN har over 1 million mennesker flyktet fra landets den siste uka. Disse flyktningene ankom torsdag Zahonyi Ungarn. Foto: AP / NTB

Russland og Ukraina enige om evakuering av sivile

Russiske og ukrainske forhandlere møttes torsdag til nye samtaler. De to landene ble enige om evakuering av sivile, ifølge ukrainske myndigheter.

Av NTB | 03.03.2022 19:11:39

Politikk: Torsdag møttes representanter for ukrainske og russiske myndigheter igjen til forhandlinger i Hviterussland. Samtalene førte ikke til resultatene som den ukrainske siden hadde håpet på, opplyser president Volodymyr Zelenskyjs nære rådgiver, Mykhailo Podoljak.

– Den andre runden med samtaler er over. Dessverre har ennå ikke Ukraina oppnådd resultatene landet trenger. Det ble kun gjort beslutninger om å organisere humanitære korridorer, heter det i en uttalelse fra Podolyak.

Partene møttes torsdag ettermiddag på møtestedet i Brest-regionen vest i Hviterussland. Den russiske delegasjonen ble ledet av president Vladimir Putins nære venn, tidligere kulturminister Vladimir Medinskij.

De ble også enige om å holde en tredje runde med samtaler, opplyser en ukrainsk tjenesteperson til Reuters. Det er imidlertid ikke kjent hvorvidt det er avtalt tid og sted for denne tredje forhandlingsrunden ennå.

– Humanitære korridorer vil i alle fall stå på agendaen, ellers avhenger det av omstendighetene, skrev den ukrainske politikeren David Arakhamia i en uttalelse i sosiale medier i forkant av torsdagens samtaler, hvor han selv deltok.

Over 1 million mennesker har de siste dagene flyktet fra Ukraina til naboland, men mange sitter i tilfluktsrom og tar ikke sjansen på å bevege seg utendørs.

Russland krever også at de to selverklærte republikkene Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina blir formelt anerkjent av ukrainske myndigheter.

Lavrov gjentok også kravet om at Ukraina må «demilitariseres og avnazifiseres». Hva dette innebærer er uklart.

Den første runden med forhandlinger fant sted i Homjel-regionen sørøst i Hviterussland mandag, og pågikk i sju timer. Det er ikke kjent at det ble oppnådd enighet om noe under disse samtalene.

I forkant hadde Ukraina krevd våpenhvile, eller i det minste å kunne overtale Russland til å åpne for humanitære korridorer fra de store byene.

Ett av de russiske kravene er ifølge utenriksminister Sergej Lavrov at Ukraina anerkjenner Krim-halvøya, som ble annektert av Moskva i 2014, som en del av Russland.

Flere nyheter: