Menu
Medlemmer av nasjonalgarden utenfor kongressbygningen onsdag kveld. Foto: John Minchillo / AP / NTB

Russland og Iran kritiserer USAs etter opptøyer

Uroen i USA har blottlagt vestlige demokratiers sårbarhet, mener Iran, mens Russland mener amerikanernes valgsystem er gammeldags.

Av NTB | 07.01.2021 17:39:54

Politikk: Begge land ser sitt snitt til å lange ut mot USA etter at Trump-tilhengere trengte seg inn i kongressbygningen onsdag.

– Det vi så i USA i går kveld og i dag, viser hvor skrøpelige og sårbare vestlige demokratier er, sier Irans president Hassan Rouhani i en TV-tale.

Han sparer ikke på kruttet når det gjelder Trump.

– En populist er ankommet og har de siste fire årene ført sitt land inn i katastrofen. Jeg håper at hele verden og den neste mann i Det hvite hus vil lære av dette.

– Valgsystemet er foreldet, det lever ikke opp til moderne demokratiske standarder, det skaper mulighet for tallrike overtredelser, og de amerikanske mediene er blitt instrument for politisk uro, sier Maria Zakharova, talskvinne for utenriksdepartementet i Moskva.

– Det er den fremste grunnen til splittelsen i samfunnet som vi nå ser i USA, legger hun til og understreker at opptøyene er et internt anliggende for USA.

Flere vestlige ledere har også rettet skarp kritikk mot stormingen av kongressbygningen i Washington, som ifølge politiet førte til at fire mennesker mistet livet, hvorav en var en Trump-tilhenger som ble skutt av politiet.

– Skepsis omkring valgresultatet skapte den stemningen som gjorde hendelsene i går kveld mulige, sier Merkel.

Britenes statsminister Boris Johnson fordømmer det han kaller «skammelige» uroligheter ved Kongressen.

– USA er i hele verden et symbol på demokrati, og nå er det avgjørende at det blir en fredelig og velordnet overføring av makten, skriver han på Twitter.

Mens Rouhani retter skytset mot selve det demokratiske systemet, mener Russland at USAs valgsystem ikke oppfyller demokratiske standarder.

Tysklands statsminister Angela Merkel sier hun er rasende og lei seg som følge av onsdagens kaos. Hun gir Trump skylden.

(©NTB)

Flere nyheter: