Menu
Yuliia Horodna og resten av skiskyttermiljøet i Ukraina skal få internasjonal hjelp. Foto: Roman Koksarov / AP / NTB

Russland og Hviterussland skal suspenderes fra internasjonal skiskyting

Skiskytterforbundene i Russland og Hviterussland skal utestenges fra all aktivitet med umiddelbar virkning, har Det internasjonale skiskytterforbundet bestemt.

Av NTB | 17.03.2022 13:10:16

Sport: I en pressemelding torsdag opplyser Det internasjonale forbundet (IBU) at det er innledet en prosess som skal føre til at det russiske og hviterussiske forbundet suspenderes øyeblikkelig.

Bakgrunnen er krigshandlingene i Ukraina.

Tidligere er det besluttet at russiske og hviterussiske utøvere ikke skal få delta i konkurranser i tiden som kommer. Det betyr blant annet at løperne fra de to nasjonene uteblir fra verdenscupavslutningen i Holmenkollen denne helgen.

Nå tar IBU kraftigere grep i bruk for å markere mot den russiske invasjonen. Denne gangen sanksjoneres det på forbundsnivå. I torsdagens uttalelse heter det at det russiske og hviterussiske forbundet, som representanter for sine nasjoner, ikke har klart «å opprettholde sine humanitære forpliktelser» i IBU-regelverket.

Det russiske og hviterussiske forbundet har sju dager på seg til å komme med et tilsvar på beslutningen om utestengelse.

Styret i Det internasjonale skiskytterforbundet har også tatt nye grep for å støtte ukrainsk skiskyting i den krevende situasjonen som har oppstått. Norges Skiskytterforbund og sju andre nasjonale forbund skal i den anledning bidra til et nyetablert solidaritetsprogram.

Det legges her opp til å arrangere treningsleirer for ukrainske utøvere og lag i alle aldersklasser, så raskt dette lar seg gjøre og det er mulig å forlate hjemlandet.

I forbindelse med samlingene som skal arrangeres vil det også bli stilt skiskytterutstyr til rådighet og etter behov. De nasjonale forbundene skal «aktivere sine eksisterende nettverk og leverandører» for å samle inn utstyr uten eller til en minimal pris.

I tillegg vil IBU donere opptil 250.000 euro, tilsvarende rundt 2,5 millioner kroner, til prosjektet.

Videre står det at suspensjonen som nå vil bli innført vil gjøres gjeldende fram til den neste IBU-kongressen i september. Det vil også være avhengig av «utviklingen på situasjonen i Ukraina og oppførselen til de suspenderte forbundene».

– IBU takker de åtte nasjonale forbundene for deres sjenerøsitet og vilje til å hjelpe oss med dette programmet til det ukrainske skiskyttermiljøet. Selv om det er disse nasjonale forbundene som kan støtte dette prosjektet, vet vi at hele skiskytterfamilien står samlet bak det og står i solidaritet med Ukraina, sier den internasjonale skiskytterpresidenten Olle Dahlin.

(©NTB)