Menu
Tage Pettersen krever at Russland utestenges fra internasjonal ishockey. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Russland og Hviterussland kastes ut av det internasjonale ishockeyforbundet

Det internasjonale ishockeyforbundet har vedtatt å kaste både Russland og Hviterussland ut av forbundet og nekte deltakelse i VM.

Av NTB | 28.02.2022 21:18:33

Krig og konflikter: Avgjørelsen ble tatt på et ekstraordinært møte mandag kveld.

Russland og Hviterussland får dermed ikke delta i VM i Finland i mai. Den ventede avgjørelsen betyr også at Russland blir fratatt arrangøransvaret for junior-VM i 2023.

Det internasjonale ishockeyforbundet opplyser at alle russiske og hviterussiske klubber og landslag utestenges fra deltakelse i alle turneringer inntil videre. Det får konsekvenser for deltakelsen i blant annet U18-VM for både menn og kvinner.

Heller ikke i U20-VM for menn og VM for kvinner blir det russisk eller hviterussisk deltakelse.

I tiden som kommer skal hockeytoppene jobbe med å finne en ny arrangør for neste års junior-VM. Det utelukkes heller ikke at det vil komme nye tiltak mot Russland og Hviterussland som følge av krigshandlingene i Ukraina.

– IIHF er ikke en politisk aktør, og kan ikke påvirke avgjørelsene som tas rundt krigen i Ukraina, sier den internasjonale hockeypresidenten Luc Tardif.

– Vi har likevel en plikt til å ta vare på alle våre medlemmer og deltakere, og må derfor gjøre alt vi kan for å sikre at vi er i stand til å drive arrangementene våre i et trygt miljø for alle lag som deltar, fortsetter han.

Tardif sier han er sjokkert over bildene som har kommet ut av Ukraina.

– Jeg har vært i nær kontakt med medlemmer av ishockeyforbundet i Ukraina, og vi håper for alle ukrainere at denne konflikten kan løses på en fredelig måte og uten behov for ytterligere vold, sier han.

Den norske ishockeypresidenten Tage Pettersen sa tidligere mandag til TV 2 at han ville kreve at Russland utestenges fra alle konkurranser.

– Nå er det viktig at en samlet verden står opp mot den galskapen vi ser at en mann i Russland nå begår, sier Pettersen, som også er stortingsrepresentant for Høyre.

(©NTB)