Menu
Et satellittbilde viser soldater og materiell nær Yelsk i Hviterussland, fredag 4. februar. Russland har flyttet soldater til Hviterussland for å delta i militærøvelser torsdag. Foto: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP / NTB

Russland og Hviterussland har begynt militærøvelse

Torsdag startet militærøvelsen til Russland og Hviterussland. Øvelsen har skapt bekymring i Vesten, som frykter at Russland vil øke konfliktnivået i Ukraina.

Av NTB | 10.02.2022 08:21:17

Krig og konflikter: Russlands forsvarsdepartement sier i en uttalelse at øvelsen skal foregå fram til 20. februar i Hviterussland. Landene skal øve seg på å «slå tilbake aggresjon utenfra».

Soldatene skal blant annet øve seg på å forsterke deler av den hviterussiske grensen for å hindre leveringer av våpen og ammunisjon, ifølge uttalelsen.

Øvelsen bekymrer vestlige land, som de siste månedene har fryktet at Russland planlegger en invasjon av nabolandet Ukraina. Storbritannias utenriksminister Liz Truss var i Moskva torsdag, for å møte sin russiske kollega Sergej Lavrov. Truss advarer Russland om «massive konsekvenser» i form av sanksjoner hvis de angriper Ukraina.

– Situasjonen forblir spent, men er under kontroll. Den diplomatiske innsatsen for å dempe spenningsnivået fortsetter, sa Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba onsdag.

Uttalelsen kom etter at Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere denne uka reiste til Moskva for å snakke med president Vladimir Putin. Han reiste deretter til Ukraina for å møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Møtene har blitt betegnet som positive, og Macron mener at en videre eskalering av den spente situasjonen er utelukket.

Tonen er også mer optimistisk i Kreml, der talsmann Dmitrij Peskov sier til pressen at «det er positive signaler om at en løsning av Ukraina-krisen bare kan baseres på å oppfylle Minsk-avtalen».

Russiske styrker har vært i landet siden starten av februar. De to landene har ikke opplyst hvor mange som deltar i øvelsen, men USA har sagt at Russland hadde planer om å sende 30.000 soldater til ulike deler av Hviterussland.

Til tross for vestlig bekymring virker Ukraina-situasjonen å ha roet seg litt etter en rekke møter og samtaler den siste tiden.

(©NTB)

Flere nyheter: