Menu
Russland mener at Norge bryter vilkårene for Svalbardtraktaten. Foto: Are Føli / NTB scanpix

Russland mener at Norge bryter Svalbardtraktaten

Russland mener at Norge bryter vilkårene for Svalbardtraktaten. Avgrensninger som norske styresmakter legger på russisk næringsvirksomhet, skal være årsaken.

Av NTB | 21.02.2020 09:01:23

Politikk: – De siste årene har Oslo faktisk brutt betingelsene i Svalbardtraktaten, sier talsperson Maria Zakharova for utenriksdepartementet i Russland, ifølge NRK.

Russland mener at Norges håndtering av Svalbard fører til «begrensninger i russisk nærvær på Spitsbergen».

– Dessverre så har forslaget fra russisk side om å gjennomføre tosidige konsultasjoner for å diskutere problematiske spørsmål om russisk næringsmessig og vitenskapelig virksomhet på øygruppen ikke blitt møtt med forståelse, sier Zakharova.

– Nei, det er ikke riktig. Svalbardtraktaten slår fast at Svalbard er norsk territorium. Så er det samtidig slik at de som tiltrer traktaten, skal likebehandles. Det gjør vi i aller høyeste grad, sier Bakke-Jensen til kanalen.

Norsk UD har foreløpig ikke kommentert saken.

I et brev sendt tidligere denne måneden uttrykker Russlands utenriksminister Sergei Lavrov misnøye rundt hvordan Norge håndterer Svalbardtraktaten på.

Her trekker han fram at Norge har lagt restriksjoner på russisk helikopterbruk på Svalbard, samt fiskevernsonen og verneområdene, hvor det er begrenset adgang til å drive næringsvirksomhet. Han liker også dårlig en utvisningspraksis som angivelig kun gjelder russiske borgere.

Norske myndigheter har sagt at det er nødvendig med strenge reguleringer av næringsvirksomhet, blant annet helikopterflygning på Svalbard av hensyn til den sårbare naturen.

Den norske fiskerivernsonen rundt Svalbard, som ble innført i 1977, er internasjonalt omstridt. Likevel har de fleste land godtatt at Norge regulerer fisket i området.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser kritikken.

Det er hundre år siden Norge signerte Svalbardtraktaten. Den slår fast Norges suverenitet over øygruppen, men samtidig at borgere av andre land har lik rett til å drive næringsvirksomhet, jakt og fiske der.

(©NTB)

Flere nyheter: