Menu
Russland la fredag ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i FNs sikkerhetsråd som ville ha holdt den eneste gjenværende nødhjelpskorridoren mellom Tyrkia og Syria åpen i ett år til. Foto: AP / NTB

Russland la ned veto mot norsk resolusjonsutkast i Sikkerhetsrådet

Russland har lagt ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i FNs sikkerhetsråd om å holde en nødhjelpskorridor fra Tyrkia til Syria åpen i ett år til.

Av NTB | 08.07.2022 20:31:08

Ulykker og naturkatastrofer: Sikkerhetsrådets mandat for nødhjelpskorridoren utløper søndag, og Norge og Irland fremmet et forslag til resolusjon som i praksis ville ha forlenget mandatet med ett år. Dette la Russland ned veto mot.

Kreml er nære allierte med Syrias president Bashar al-Assad og mener nødhjelpskorridoren er et brudd på Syrias suverenitet.

Russland mener nødhjelpen bør bringes inn via den regjeringskontrollerte delen av Syria, noe som vil gi Assad-regimet langt større kontroll.

Resolusjonsutkastet åpnet for å holde nødhjelpskorridoren åpen i seks måneder, pluss ytterligere seks måneder dersom ikke Sikkerhetsrådet innen den tid har endret mening.

Forslaget påla samtidig FNs generalsekretær å overvåke korridoren for å sikre at det bare er nødhjelp i bilene som slipper gjennom.

USA, Frankrike og Storbritannia stemte imot dette forslaget, mens ti andre land avsto fra å stemme. Søndag utløper dermed mandatet og nødhjelpskorridoren risikerer å bli stengt.

Norges FN-ambassadør Mona Juul og USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield understreker begge at de ikke gir opp forsøkene på å komme fram til enighet med Russland.

Tonen mellom Kreml og Vesten er imidlertid kraftig skjerpet etter at Russland i februar invaderte nabolandet Ukraina.

Vesten har svart med å innføre strenge sanksjoner mot Russland, noe som har gjort det svært vanskelig å oppnå diplomatisk enighet med landet i internasjonale spørsmål.

Da det norsk-irske resolusjonsutkastet etter lang debatt kom opp for avstemning fredag, benyttet Russland seg derfor av vetoretten. Kina avsto fra å stemme, mens Sikkerhetsrådets øvrige 13 medlemsland stemte for.

Den russiske FN-delegasjonen utarbeidet et alternativt forslag til resolusjon som vil holde nødhjelpskorridoren åpen i et halvt år og skjerpe reglene for hva og hvor mye som kan bringes inn.

Også da mandatet skulle forlenges for ett år siden, satte Russland seg på bakbeina. De to resolusjonsutkastene ble da imidlertid samordnet og deretter enstemmig vedtatt i Sikkerhetsrådet.

(©NTB)

Flere nyheter: