Menu
Foto: Lise Åserud / NTB

Russland kutter strømleveransen til Finland

Russland stanser natt til lørdag eksporten av strøm til Finland, opplyser det statlige russiske energiselskapet RAO. Ingen krise, heter det fra finsk side.

Av NTB | 13.05.2022 22:29:26

Politikk: – Vi er tvunget til å stanse elektrisitetsimporten fra og med 14. mai, opplyser RAO Nordic, som er et datterselskap av det statlige russiske energiselskapet Inter RAO.

– RAO Nordic er ikke lenger i stand til å betale for elektrisiteten som importeres fra Russland, heter det videre.

Det statlige selskapet som opererer elektrisitetsnettet i Finland, Fingrid, reduserte i forrige måned importen av elektrisitet fra Russland som en reaksjon på landets krigføring i Ukraina.

Fingrids sjef Jukka Ruusunen sa da at Finland var forberedt på full stans i strømimporten fra Russland.

– Finland er ikke avhengig av å importere elektrisitet fra Russland, la han til.

– Mangelen på import fra Russland vil bli kompensert ved å importere mer elektrisitet fra Sverige og ved å produsere mer elektrisitet i Finland, sier Fingrids visepresident Reima Päivinen i en pressemelding.

Ifølge Ruusunen kan Finland også måtte komme til å kutte i eksporten av elektrisitet til Estland.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov avviste fredag saken i Iltalehti som uriktig og understreket at russiske Gazprom er en pålitelig leverandør.

Mesteparten av gassen som benyttes i Finland kommer i dag fra Russland, men den russiske gassen dekker bare for rundt 5 prosent av finnenes energibehov.

Omtrent 10 prosent av elektrisiteten som benyttes i Finland har til nå kommet fra Russland, men kutten innebærer ingen krise, understreket Fingrid fredag.

Finland importerer også gass fra Russland men er ifølge den finske avisa Iltalehti advart om at det kan bli full stans også i disse leveranse.

Flere nyheter: