Menu
Russiske styrker har okkupert atomkraftverket i Zaporizjzja sør i Ukraina siden mars. Fredag kom kraftverket under angrep, og Russland anklager ukrainske styrker for å stå bak. Ukraina nekter for dette. Foto: AP / NTB

Russland kritiserer FN etter angrep mot atomkraftverk

Russland retter hard kritikk mot FN og sier verden står på kanten av stupet som følge av angrepene mot atomkraftverket i Zaporizjzja sør i Ukraina.

Av NTB | 10.08.2022 15:00:48

Økonomi og næringsliv: Atomkraftverket har vært okkupert av russiske styrker siden mars og kom i helgen under angrep.

Russland anklager ukrainske styrker for å stå bak, mens Ukraina anklager russiske styrker for å bruke området som base for angrep.

– FN har dessverre spilt en negativ rolle i denne saken, sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova til den statlige russiske radiostasjonen Sputnik.

– I FN-sekretariatet, som håndterer problemer knyttet til atomkraft, inkludert konsekvenser av tekniske katastrofer og problemer i videste betydning, bør de forstå at verden nå balanserer på kanten av stupet, sier hun.

Ukraina krever at de russiske styrkene forlater kraftverket og at området blir en demilitarisert sone.

Onsdag fikk Ukraina støtte i kravet fra utenriksministrene i G7-landene, som i en felles uttalelse ber om at kraftverket igjen kommer på ukrainske hender.

Zakharova anklager FN for å hindre IAEA-inspektørene adgang til Zaporizjzja-kraftverket.

– Dette understreker den veldig reelle risikoen for en atomkatastrofe som kan true folkehelsen og miljøet i både Ukraina og andre steder, sa han.

FNs generalsekretær António Guterres ber også om øyeblikkelig stans i angrepene mot det ukrainske atomkraftverket.

– Ethvert angrep på et atomkraftverk er et selvmordsangrep. Jeg håper disse angrepene tar slutt, og samtidig håper jeg IAEA får besøke kraftverket, sa han mandag.

Russland har bedt Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om å sende inspektører til atomkraftverket. Ukraina har imidlertid sagt nei til dette og hevder at et besøk vil bidra til å legitimere Russlands okkupasjon av kraftverket.