Menu
Russland krever en delvis opphevelse av sanksjonene for åpne ukrainske havner for eksport av korn. Her fra Mariupol, som er okkupert av russiske styrker. Arkivfoto: AP / NTB

Russland krever motytelse for å tillate ukrainsk hveteeksport

Russland krever en delvis opphevelse av sanksjonene for åpne ukrainske havner for eksport av korn, slik FNs generalsekretær António Guterres har bedt om.

Av NTB | 19.05.2022 17:16:01

Økonomi og næringsliv: – Dersom våre partnere ønsker å komme til en løsning, må problemene i forbindelse med sanksjonene på russisk eksport, også løses, sier Russlands viseutenriksminister Andrej Rudenko.

Det internasjonale samfunnet, inkludert FN, har i ukevis krevd at Russland letter på blokaden av ukrainske havner og åpner for at ukrainsk korn kan eksporteres til en verden med stadig mer akutt matmangel.

Ukraina og Russland er blant verdens ledende eksportører av hvete og bygg. Til sammen sto de for 28 prosent av verdens eksport av hvete i 2020, ifølge tall fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO), og særlig land i Midtøsten og Nord-Afrika er avhengig av hveteimport fra Ukraina.

Guterres sier han har intense samtaler med blant annet Russland, Ukraina, Tyrkia, USA og EU for å finne en løsning på krisen.

Rudenko hevder at det er mange andre grunner til matkrisen og de høye prisene i verden, ikke minst USAs og EUs sanksjoner mot Russland.