Menu
Et satellittbilde av stålverket Azovstal i Mariupol. Foto: Planet Labs PBC / AP / NTB

Russland hevder sivile kan få forlate stålverket i Mariupol

Militæret i Russland hevder de vil åpne en humanitær korridor slik at sivile kan forlate det store stålverket i Mariupol.

Av NTB | 25.04.2022 14:30:53

Politikk: De siste ukrainske styrkene i byen har forskanset seg i stålverket Azovstal. Her skal det også være flere hundre sivile.

Mandag ettermiddag vil de russiske styrkene i området legge ned våpnene, hevder generalen Mikhail Mizintsev, som siteres av nyhetsbyrået Interfax.

Den ensidige våpenhvilen skulle angivelig begynne klokken 13 norsk tid. Formålet var ifølge generalen å gjøre det mulig for kvinner, barn og arbeidere å komme seg ut av stålverket.

Mizintsev sa videre at Ukrainas regjering må gi «nasjonalistiske grupperinger» i Azovstal ordre om å frigi de sivile.

En time etter at våpenhvilen skulle ha begynt, var det uklart om noen sivile hadde forlatt stålverket. Ukrainas visestatsminister Iryna Veresjtsjuk skrev på meldingstjenesten Telegram at partene ikke hadde inngått noen avtale om humanitære korridorer.

Flere tidligere forsøk på å evakuere sivile fra Mariupol har vært mislykkede. Ukrainske myndigheter har lagt skylden på de russiske invasjonsstyrkene og sagt at de har unnlatt å stanse sine angrep.