reklame for Utvik Autoservice
Menu
Russiske myndigheter jobber med å håndtere utslippet av store mengder diesel i nærheten av Norilsk. President Vladimir Putin erklærte unntakstilstand i området tidligere denne uken. Foto: Russiske myndigheter / AP / NTB scanpix

Russland hevder å ha kontroll etter massivt utslipp av drivstoff i Sibir

Russiske myndigheter melder om framgang i håndteringen av et utslipp av over 20.000 tonn diesel i Sibir.

Av NTB | 05.06.2020 15:04:02

Økonomi og næringsliv: Mannskapene i området har klart å hindre at drivstoffet sprer seg videre. Det opplyste Russlands departement for krisehåndtering fredag.

Utslippet skjedde for en uke siden i nærheten av byen Norilsk i den arktiske delen av Sibir. 15.000 tonn diesel skal ha rent ut i elva Ambarnaja, som nå er sterkt forurenset.

Russlands president Vladimir Putin har erklært unntakstilstand i regionen hvor ulykken skjedde. En ansatt ved kraftverket er pågrepet, og det er ventet at vedkommende vil bli siktet.

Selskapet sier tanken var bygget på permafrost som tiner på grunn av klimaendringene. Bevegelser i bakken kan ha fått konstruksjonen til å kollapse.

Miljøorganisasjonen WWF mener imidlertid at selskapet har brutt lover og regler som skal hindre denne typen ulykker. Hadde området rundt tanken vært bedre sikret, kunne mye av drivstoffet vært stanset før det rant ut i elva.

Også president Putin har kritisert selskapet og sagt at ulykken ikke hadde skjedd hvis dieseltanken hadde blitt skiftet ut i tide.

– Det vil ta mange år før økosystemet er gjenopprettet, kanskje ti år minst. Ødeleggelsene er ganske betydelige, sa statssekretær Jelena Panova i det russiske miljødepartementet til nyhetsbyrået Tass torsdag.

Miljøorganisasjonen Greenpeace sammenligner hendelsen med Exxon Valdez-ulykken utenfor Alaska i 1989. Et utslipp av dette omfanget skal aldri tidligere ha skjedd i den russiske delen av Arktis.

Mannskapene på stedet bruker oljelenser for å unngå at diesel renner ut i innsjøen Pjasina. Dårlig vær og et terreng med mye sump og myr og få veier har gjort arbeidet vanskelig.

Drivstoffet lekket ut av en tank ved et kraftverk som tilhører selskapet Nornickel, som driver gruver og smelteverk i flere land.

Elva Ambarnaja renner ut i en innsjø, og derfra renner en ny elv videre mot Nordishavet.

(©NTB)

Flere nyheter: