Menu
Russiske soldater vokter inngangen av et kraftverk i Kherson-regionen i mai. En russisk FSB-tjenestemann har tatt over styringen i regionen. Arkivfoto: AP / NTB

Russland har utstedt over 10.000 pass i okkupert by

Den siste måneden det blitt utskrevet pass til 10.000 innbyggere i Kherson, ifølge nestlederen Ekaterina Gubareva i den russiske militæradministrasjonen i byen.

Av NTB | 12.07.2022 03:40:37

Politikk: – Mer enn 10.000 innbyggere i Kherson har allerede mottatt passene sine, skriver hun på meldingstjenesten Telegram ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Kherson er en av Ukrainas viktigste havnebyer sør i landet. Den ligger ikke langt fra russisk-okkuperte Krim og var den første større byen som falt etter den russiske invasjonen i februar.

Russland har kontrollert byen i flere måneder, og i slutten av april kunngjorde militæradministrasjonen i byen at en ny borgermester var innsatt.

Russland har siden innledet en russifiseringsprosess, blant annet ved å utstede russiske pass til befolkningen fra juni av og innføre rubel som betalingsmiddel.

Internett-tilkoblingen til byen har vært underlagt samme restriksjoner og sensur som i Russland. Kritiske røster blir undertrykket, og 45 prosent av befolkningen har flyktet til fortsatt frie områder i Ukraina.