Menu
Torsdag startet gassleveransen gjennom Nord Stream 1 opp igjen. Gassrørledningen har vært stengt siden 11. juli med vedlikehold som årsak. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Russland har skrudd på gassen i Nord Stream 1 – men leveransen er begrenset

Det er torsdag morgen igjen drift i gassrørledningen Nord Stream 1 etter ti dagers vedlikehold. Men leveransen er begrenset.

Av NTB | 21.07.2022 07:50:44

Natur og miljø: En talsperson for Nord Stream AG opplyste til det tyske nyhetsbyrået DPA torsdag morgen at gassen fra Russland var skrudd på igjen.

Gazprom har imidlertid ikke varslet større leveranser enn cirka 30 prosent av rørledningens kapasitet, opplyser lederen for det føderale tyske byrået med ansvar for gassnettet, Klaus Müller, i en Twitter-melding.

Han sier at endringer i volumet i løpet av dagen er uvanlig.

På grunn av spenningene knyttet til krigen i Ukraina har tyske myndigheter fryktet at gassrørledningen ikke ville skrus på igjen – eller skrus på med begrenset kapasitet.

I juni ble leveransene gjennom gassrørledningen redusert til 40 prosent av kapasiteten. Da ble vedlikeholdsproblemer oppgitt som årsak.

Turbinen kunne ikke leveres tilbake til Russland på grunn av sanksjoner mot landet. Tidligere i juli ga canadiske myndigheter likevel tillatelse til å sende turbinen til den tyske enden av rørledningen.

Tyske myndigheter sa onsdag at turbinen brukes som et påskudd for å redusere gasstrømmen, men at turbinen snart vil leveres til Russland.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sa onsdag at turbinen var på vei, og at det er ingen påskudd lenger for ikke å levere gass gjennom rørledningen.

Tyske myndigheter har uttalt at turbinen uansett ikke skulle monteres før i september.

– Vi må forberede oss på at det potensielt blir full stans i russisk gasstilførsel til Europa, og dette er et sannsynlig scenario, fastslo von der Leyen på en pressekonferanse onsdag. Hun beskyldte Russland for utpressing.

De 27 medlemslandene skal først gå gjennom forslaget før de stemmer over det. Minst 15 land som til sammen representerer 65 prosent av EU-landenes samlede befolkning, må stemme for forslaget før det innføres.

Nord Stream 1 til Tyskland har vært stengt siden mandag 11. juli på grunn av rutinemessig vedlikehold. Russland hevder rørledningen har tekniske problemer.

Russiske myndigheter har pekt på forsinket leveranse av en turbin som har vært til vedlikehold i Canada som årsaken til problemene.

Russlands president Vladimir Putin hevdet tirsdag at han fremdeles ikke har sett tilstrekkelig dokumentasjon for at turbinen returneres.

EU er nå i gang med å forberede seg på full gasskrise til vinteren. Onsdag foreslo EU-kommisjonen at medlemslandene kutter gassbruken med 15 prosent. Kuttet skal gjennomføres fra 1. august i år til 23. mars neste år.

(©NTB)

Flere nyheter: