Menu
Europa sliter med høye priser på naturgass, vinteren står for døra og reservene synker. Russland vil ha langtidskontrakter for å selge mer gass. Foto: AP / NTB

Russland gir Europa skylden for høy gasspris

Nye kontrakter om leveranser til Europa må til for å få ned prisen på naturgass, sier Russlands energiminister Nikolaj Sjulginov.

Av NTB | 13.10.2021 13:52:26

Økonomi og næringsliv: Sjulginov understreker at Russland er en pålitelig leverandør, men at det er lite landet alene kan gjøre med dagens høye prisnivå.

Kritikere er ikke enige og gir Russland, som står for rundt en tredel av gassforsyningen til Europa, skylden for de høye prisene.

Ifølge kritikerne unnlater russerne å selge mer for å legge press på europeiske land i håp om flere langtidskontrakter og fortgang i Tysklands sertifiseringen av den omstridte Nord Stream 2-rørledningen.

Russiske leverandører avviser kritikken og sier at de oppfyller dagens kontraktsvilkår. Nye kontrakter må til for at leveransene kan økes, sier de.

Etterspørselen etter naturgass er økende i Europa, der økonomien nå er i ferd med å skyte fart igjen etter koronapandemien og leveransene av fornybar energi fra sol og vind varierer. Vinteren står også for døra, og reservene synker.

Russland fastholder at rask sertifisering av Nord Stream 2 vil bidra til å stabilisere prisen, og president Vladimir Putin anklaget tidligere i måneden europeiske land for selv å ha skyld i krisen.

Onsdag beskrev Putin situasjonen som «vanskelig» og han understreket viktigheten av å stabilisere gassmarkedet.

Russland-kritikere frykter at landet kommer til å bruke Nord Stream 2-rørledningen som et geopolitisk våpen overfor Europa.

(©NTB)

Flere nyheter: