Menu
Russland og USA har hatt astronauter på Den internasjonale romstasjonen siden 1998. Etter 2024 vil samarbeidet ta slutt, melder russiske myndigheter. Foto: Roskosmos Space Agency / AP / NTB

Russland: Forlater romstasjon etter 2024

Russland erklærer at de vil forlate Den internasjonale romstasjonen (ISS) etter 2024.

Av NTB | 26.07.2022 18:10:59

Politikk: Den internasjonale stasjonen er et samarbeid mellom USA, Russland, Canada, Europa og Japan og nærmer seg slutten av sin operative periode. Prosjektet skal i utgangspunktet avsluttes etter 2024, men Nasa har sagt at levetiden kan forlenges til 2030.

– Selvsagt skal vi innfri alle pliktene vi har til våre partnere, men avgjørelsen om å forlate stasjonen etter 2024 har blitt tatt, sa Jurij Borisov i en samtale med president Vladimir Putin tirsdag, ifølge russiske myndigheter.

Borisov er sjef for den russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos.

Innen 2024 skal russerne være i gang med byggingen av sin egen romstasjon, ifølge Kreml. Mange tror imidlertid dette vil bli svært vanskelig for Russland, særlig hvis Vesten opprettholder sanksjonene mot landet.

ISS ble tatt i bruk i 1998. Det var en tid med et optimistisk syn på relasjonen mellom USA og Russland, og ISS-samarbeidet har stått i sterk kontrast til romkappløpet under den kalde krigen.

USA har ikke mottatt en offisiell bekreftelse fra Russland om at de forlater romstasjonen. Direktør for ISS i Nasa, Robyn Gatens, sier at de absolutt ikke ønsker å stanse samarbeidet med Russland.