Menu
En drept ukrainsk soldat blir gravlagt i Kharkiv-området i Øst-Ukraina, der russiske styrker tar kontroll over stadig større områder. Foto: AP / NTB

Russland fester grepet i Donbas

Russiske styrker og allierte separatister rykker fram øst og sør i Ukraina og ser ut til å nærme seg målet om å ta kontroll over hele Donbas-regionen.

Av NTB | 28.05.2022 11:16:08

Politikk: Pentagons talsmann John Kirby har imidlertid ikke bekrefte dette.

– Vi er fortsatt fast besluttet på å hjelpe dem med å lykkes på slagmarken, er alt Kirby vil si.

Ifølge ubekreftede meldinger skal det være snakk om beltegående artillerikanoner av typen M109, som benytter ammunisjon av kaliber 155.

USA har sendt 184.000 artillerigranater med dette kaliberet til Ukraina.

– Man må være klar over at Norges bidrag faller naturlig inn i en større satsing fra USAs side hvor de sender stadig tyngre våpen – i større omfang. Det kan handle om mer enn å gjøre Ukraina i stand til å forsvare seg, sier hun til Klassekampen.

– Hvis det kommer så store våpenforsyninger fra Vesten at Kreml tror det er realistisk at Ukraina kan ta tilbake Krim med makt, vil Kreml agere heftig. Det er jeg overbevist om, sier Wilhelmsen.

USA planlegger ifølge flere amerikanske medier å forsyne Ukraina med mobile rakettsystemer av typen M270, som kan avfyre raketter med en rekkevidde på opp mot 300 kilometer.

USAs forsvarsminister Loyd Austin opplyste tidligere i uka at Norge er blant de land som sender tynge våpen til Ukraina, noe norske myndigheter ikke har villet bekrefte.

Nupi-forsker og Russland-ekspert Jule Wilhelmsen frykter at våpenstøtten kan føre til en eskalering av krigen.