Menu
President Joe Bidens administrasjon innfører sanksjoner mot flere russiske tjenestepersoner og organer som følge av påståtte forsøk på valginnblanding og dataangrepet mot det amerikanske selskapet SolarWinds i fjor. Foto: Andrew Harnik / Pool via AP / NTB

Russland: Et svar på USAs sanksjoner er uunngåelig

USAs president Joe Biden kaster ut russiske diplomater og innfører nye sanksjoner mot Russland etter dataangrep og mulige forsøk på valginnblanding.

Av NTB | 15.04.2021 15:49:26

Kriminalitet og rettsvesen: Russland svarer med å kalle inn USAs ambassadør i Moskva på teppet og sier et svar på sanksjonene er uunngåelig.

– Vi har gjentatte ganger advart USA om konsekvensene av deres fiendtlige grep, som på farlig vis øker graden av konfrontasjon mellom våre land, sier det russiske utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova.

Biden kunngjorde torsdag at ti russiske diplomater må forlate USA. Fem av dem jobber for russisk etterretning, opplyser Det hvite hus. I tillegg innfører landet sanksjoner mot flere tjenestemenn og statlige virksomheter i Russland. Amerikanske banker får ikke lov til å handle med nye russiske statsobligasjoner.

Tidligere på dagen meldte nyhetsbyrået Bloomberg at sanksjonene skulle være rettet mot minst et titall personer og 20 organer.

– Dette sender et signal om at USA på strategisk og økonomisk virkningsfullt vis vil påføre Russland kostnader dersom landet fortsetter eller trapper opp sine destabiliserende handlinger, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Nato-sjef Jens Stoltenberg var raskt ute med å støtte USAs beslutning.

– Alt tilgjengelig bevismateriale peker i retning av at Russland er ansvarlig for SolarWinds-hackingen. Russland fortsetter sitt mønster med destabiliserende atferd, og alle Nato-allierte står skulder ved skulder med USA etter dagens kunngjøring, skriver Stoltenberg på Twitter.

Blant de rammede var USAs utenriksdepartement, næringsdepartement og finansdepartement samt etterretningsorganisasjonen NSA. I tillegg ble myndigheter og selskaper i en lang rekke andre land rammet. Det er fortsatt ikke avklart hva slags informasjon hackerne kan ha fått tak i.

Også det norske oljefondet og flere norske selskaper, blant dem flere kraftselskaper, ble rammet.

Daglig leder Margrete Raaum i organisasjonen Kraftcert sa til Dagens Næringsliv at sårbarheten som fulgte med den skadelige koden, ikke ble brukt mot selskapene.

– De har fått bakdøren, men aktørene har ikke forsøkt å gjøre noe med det.

Det som skal ha vært et forsøk på å få Donald Trump gjenvalgt, lyktes ikke, og det er ingen bevis for at Russland eller andre endret stemmer eller manipulerte resultatet.

De seneste tiltakene kommer i kjølvannet av at Biden tirsdag advarte Putin om at USA vil forsvare sine interesser. Samtidig inviterte han Putin til et toppmøte på nøytral grunn i nærmeste framtid.

Sanksjonene er ikke noe godt bidrag til å få i stand et slikt møte, fastslår Putins talsmann Dmitrij Peskov. Han legger imidlertid til at det er opp til Putin og Biden å avgjøre om et toppmøte vil finne sted.

Flere av dem som står på den nye listen, er allerede omfattet av sanksjoner innført av EU, Storbritannia, Canada og Australia, opplyser amerikanske myndigheter.

Forholdet mellom USA og Russland er for tiden svært anstrengt, og det er uklart om USAs tiltak vil endre russernes atferd.

De nye sanksjonene er den første gjengjeldelsen mot Russland etter hackerangrepet mot det amerikanske selskapet SolarWinds i fjor.

SolarWinds ble angrepet i fjor da hackere plantet en skadelig kode i deres programvare. I alt 18.000 av deres kunder lastet ned de aktuelle oppdateringene, som gjorde det mulig for hackerne å få tilgang til systemene.

Forrige måned anklaget amerikanske tjenestemenn også Russlands president Vladimir Putin for å ha gitt klarsignal til operasjoner for å påvirke det amerikanske valget.

Torsdag opplyser også USAs finansdepartement at landet innfører sanksjoner mot fem personer og tre virksomheter knyttet til Russlands okkupasjon av Krim-halvøya. Russland annekterte halvøya i 2014, men Krim er fortsatt internasjonalt anerkjent som en del av Ukraina.

Forrige måned innførte USA sanksjoner mot sju russiske tjenestemenn og et titall offentlige organer som reaksjon på forgiftningen av regimemotstanderen Aleksej Navalnyj og fengslingen av ham etter at han vendte hjem til Russland. Navalnyj ble utsatt for en russisk nervegift, og russiske myndigheter er blitt anklaget for å stå bak hendelsen. Russland avviser anklagene.

(©NTB)

Flere nyheter: