Menu
Seremonien der avtalene mellom Ukraina, Russland, Tyrkia og FN ble undertegnet i Istanbul fredag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB

Russland åpner for ukrainsk korneksport innen få dager

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu sier forholdene kan ligge til rette for at Ukraina kan eksportere korn via Svartehavet i løpet av noen dager.

Av NTB | 22.07.2022 18:30:46

Politikk: En talsperson for Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier avtalen vil være enormt viktig for landets økonomi, skriver BBC.

Avtalen, som åpner for at millioner av tonn med korn kan forlate Ukraina og lette på matmangelen i hele verden, blir møtt med lettelse av verdenssamfunnet:

– Denne avtalen kan være til nytte for millioner verden over, sier EU-president Charles Michel på Twitter.

FNs generalsekretær António Guterres kalte avtalen «et håpets fyrtårn.» Ifølge BBC mener Guterres at avtalen trolig er det viktigste han noensinne har gjort.

Samtidig er flere land avventende til etterlevelsen:

– Dette kan være et viktig gjennombrudd, forutsatt at partene nå gjennomfører avtalen i god tro, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

– Denne avtalen må nå gjennomføres, og vi skal følge med for å se til at Russlands handling samsvarer med landets ord, sier Storbritannias utenriksminister Liz Truss.

Ukraina og Russland har undertegnet hver sin hver sin avtale med FN og Tyrkia. Tyrkia har uttalt at de er villige til å bistå med å fjerne miner i ukrainske havner.

Sjojgu har lovet at Russland ikke ville utnytte det faktum at ukrainske havner nå vil være minefrie.

– Vi snakker ikke bare om å tillate eksport av landbruksprodukter fra ukrainske havner, men også landbruksprodukter og gjødsel fra russiske havner, sa han etter at avtalen var undertegnet.