Menu
Organisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch anklager Russland for bruk av klasevåpen i Ukraina, og blant målene som er rammet er en barnehage og et sykehus. Dette bildet er fra en russisk militærøvelse i september 2020. Foto: AP / NTB

Russland anklages for bruk av klasevåpen

Russland har benyttet klasevåpen i Ukraina, slår Amnesty og Human Rights Watch fast.

Av NTB | 28.02.2022 17:33:25

Politikk: Før helga ble en barnehage i Okhtyrka, der sivile hadde søkt tilflukt, truffet av i et angrep. Tre mennesker, blant dem et barn, ble drept.

Amnesty har undersøkt hendelsen og konkluderer med at barnehagen i Okhtyrka nordøst i Ukraina, der sivile hadde søkt tilflukt, ble truffet av klaseammunisjon fra en 220 mm Uragan-rakett.

– Angrepet ser ut til å være utført av russiske styrker som opererte i nærheten, og som har en skammelig historie med bruk av klasevåpen i befolkede områder, slår Amnesty fast.

Fredagens angrep i Okhtyrka kan ha vært en krigsforbrytelse, ifølge Amnesty.

Ifølge Human Rights Watch ble det i forrige uke også benyttet klasevåpen under et angrep som rammet et sykehus i Vuhledar øst i Ukraina, der fire sivile ble drept og ti såret.

– Dette ubarmhjertige angrepet har drept og skadd sivile og rammet et sykehus, slår lederen for organisasjonens våpenseksjon, Stephen Goose fast.

– Bilder og videoer i sosiale medier viser enda mer utstrakt bruk av slike våpen i sivile områder, ifølge Bellingcat, som blant annet gjengir opptak gjort fra en bil.

– Denne hovedveien går gjennom et boligområde og rett forbi en barnehage, konstaterer de.

– Klaseammunisjon er et våpen som rammer blindt, som i overveldende grad dreper og sårer sivile og som etterlater en dødelig arv som truer liv i mange år etterpå, heter det i en felles kunngjøring fra de to organisasjonene.

I 2007 lanserte daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) en internasjonal prosess for å forby klaseammunisjon. Den munnet ut i en internasjonal konvensjon om forbud mot slike våpen, som 110 land nå har ratifisert. Russland er ikke blant dem. og det er heller ikke Ukraina.

– Man kan ikke rettferdiggjøre bruk av klasevåpen i befolkede områder, langt mindre nær barnehager, sier Amnestys generalsekretær Agnès Callamard.

Journalistkollektivet Bellingcat har samlet rapporter om mulig bruk av klasevåpen i Ukraina og sier at slike våpen også ser ut til å være brukt gjentatte ganger i landets nest største by Kharkiv.

Den internasjonale kampanjen for å forby landminer (ICVL) og Klasevåpenkoalisjonen (CMC) fordømmer på det sterkeste Russland bruk av klasevåpen under invasjonen i Ukraina og krever umiddelbar stans i bruken av slike våpen.

Flere nyheter: